Utánpótlás: sulikezdés előtt meccs- és tornadömping

polo gyermek cspMint korábban jeleztük, a július óta tartó új évad első felkészülési szakaszát, még közvetlenül az iskolakezdési időszakot számtalan nemzetközi tornával zárták utánpótlás csapataink. Határainkon belül és azon is túl vízbe csobbantak serdülőink és a különböző gyermek korosztályos gárdáink.

Van, amely együttes a tornát összekötötte egy kiadós edzőtáborral, de akadt olyan is, amelyik csak célirányosan az adott városba utazott, hogy két-háromnapos kupasorozaton tesztelje, hol is tart.

A legfrissebbeknek az országos bajnoki sorozatra készülő serdülők és gyermek korosztályosok voltak, aki a bulgáriai Várnában edzőtáboroztak és játszották a mérkőzéseket. A tengerparti üdülővárosban vereséggel nyitottak, az oroszoktól kaptak ki (Csabai Csirkefogók VK—Szentpétervár 5—13). Ám a folytatásban könnyű győzelmet arattak az egyik bolgár gárda ellen (Csabai Csirkefogók VK—Ticse Szófia 14—5). Ezzel eljutottak oda, hogy éremért játszhattak a mieink, mégpedig egy másik bolgár alakulat ellen. Itt viszont jó kezdés után végül egygólos vereséget szenvedtek (Csabai Csirkefogók VK—Delfin Várna 6—7), ezzel bronzérmesek lettek.

„Némiképp hátráltatott bennünket, hogy gyomorrontás szaladt végig a csapat jelentős részen, talán ennek is betudható, hogy nem jutottunk előrébb a kupasorozaton. Ám még így is mindenki hősiesen küzdött a tornán végig” — tudtuk meg a csapat edzőjétől, Csabai Zoltántól.

A legkisebbek, a 2005-ben és később születettek, Dobra Róbert edző irányításával az elmúlt hét végén Szentesen, az első Szegvár-Takarék Kupán vettek részt. A háromnapos tornán öt mérkőzést játszottak, és a végelszámoláskor a tíz csapat közül a hetedik helyen kötöttek ki. Eredményeik: Csabai Csirkefogók VK—Szegedi Vízipóló Suli 4—12. Csabai Csirkefogók VK—Szombathely 4—8. Csabai Csirkefogók VK—Szentesi leányok 2—6. Csabai Csirkefogók VK—Szentesi fiúk II. 6—6. Csabai Csirkefogók VK—Miskolci VSC 5—1.

Mit Dobra Róbert elmondta, három alapembere hiányzott, akik még egy iskolakezdés előtti utolsó nyaralásra elmentek, így nagyon sok előkészítős is szerepet kapott a szentesi eseményen. Hozzátette: „A tavalyi eredményekhez képest sokkal jobbak voltunk most, még tartalékosan is. De nem is annyira az eredményesség volt most fontos számunkra, hanem a gyakorlás, a mérkőzések hangulatának szokása, a tapasztalatszerzés.”

A 2002—2003-ban születettekre várt még két nagy feladat, először, az elmúlt hét végén, Mezőtúron ugrottak vízbe a Faragó Tamás Rose Kupa keretében három napon át, majd onnan rögtön tovább utaztak a szlovákiai Kassára, ahol egy újabb háromnapos tornán tesztelhette a fiatalokat Ajtai Miklós edző a Memorial Kupa nemzetközi tornán. Az első, mezőtúri torna átütő sikert hozott, veretlenül lett kupagyőztes a Csabai Csirkefogók VK gárdája. Mégpedig a következő elért eredmények után: Csabai Csirkefogók—OSC 12—4. Csabai Csirkefogók—MTK 9—6. Csabai Csirkefogók—Szolnok B csapata 20—6. Csabai Csirkefogók—Honvéd 11—4. A döntőben pedig ismét egy szolnoki együttes következett: Csabai Csirkefogók—Szolnok A csapata 8—6. Ezzel tornagyőztes lett a csabai egylet, ráadásul a gólkirályi címet Beharóczki Zoltán érdemelte ki, aki 19 alkalommal volt eredményes.

Jószerivel meg sem száradt a gatya a fiúkon, amikor már Kassán csobbantak vízbe a Cassovia Cup 2016 keretében, ahol szlovák, szerb és egyetlen magyarként a mieink szálltak vízre hétfőtől szerdáig. Itt is remek volt a nyitány: Csabai Csirkefogók VK—Modry Dráčik (szlovák) 13—2. Majd a folytatásban: Csabai Csirkefogók VK—Stari Grad (szerb) 10—7. Nem lehet panasz a másodok napra sem: Csabai Csirkefogók VK—ŠK Hornets Košice (szlovák) 9—6. Csabai Csirkefogók VK—KVP Kúpele Piešťany (szlovák) 9—13. A harmadik napon újabb döntő jellegű meccset játszottak a mieink a Piešťany-nal: Csabai Csirkefogók VK—KVP Kúpele Piešťany 7—9 (2—2, 1—3, 3—4, 1—0). Ezzel csapatunk ezüstérmes lett a nemzetközi tornán.

„Eredetileg nyolc csapat indult volna, azonban hárman nem érkeztek meg a tornára, illetve lemondták a részvételt — tudtuk meg Ajtai Miklós edzőtől. — Remekeltek a fiúk most is, és nagyon sokat fejlődtek a két torna alatt. Annál is inkább, hiszen 11 mérkőzést játszottunk és abból kilencet meg is nyertünk. A kassai döntőben azért maratunk alul, mert ellenfelünk együttesében három túlkoros is helyet kapott, de így is kitettek magukért a gyerekek.”

Ráadásul ezen a tornán Ajtai Miklós érdemelte ki a legjobb edzői címet, a legjobb kapus Illyés Bendegúz lett, a legjobb mezőnyjátékos pedig Kozma Szabolcs.

Címlapképünkön Ajtai Miklós (állós sor közepén) edző és tornagyőztes csapata