Fodor Ádám: Néha átállok a sötét oldalra

A fenti címmel jelent meg egy érdekes írás a behir.hu weboldalon Such Tamás tollából (akinek nem mellesleg fia, Such Bertold a békéscsabai gyermek IV. korosztályos vízilabdacsapat tagja). Ezt most teljes terjedelmében honlapunkon közzé tesszük.

A szegedi származású Fodor Ádám kvázi beleszületett a vízilabdába. Noha eleinte Rajmund bátyjához hasonlították, ő idővel más utat választott: pólóedző lett. Két éve Békéscsabára bútorozott, július 1-jétől a Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub vezetőedzője. Az irodájában beszélgettünk, miközben a fejünk fölött zúgott a fürdő szellőztetője; tegeződtünk.

Két éve Szegedről igazoltál át.

– Tősgyökeres szegediek vagyunk, de az anyai nagyszüleim Békésszentandrásról és Körösladányból származnak, akik idővel Szegedre költöztek; és a szüleim ott ismerkedtek meg.

Hogy lett a bátyád vízilabdás?

– Asztmás volt, és a szüleim elvitték az uszodába. Majd az első edzője, Lihotzky Karcsi bácsi – egyébként nekem is ő volt az első trénerem – egyszer csak az úszók medencéjéből átette a pólósokéba.

Már gyerekkorban látszik a „vázon”, hogy ki, mire van rendeltetve?

– Ez egy komplex dolog. Vannak gyerekek, akiknél korábban látszódik, hogy milyen izomzatuk van, ők korábban is fejlődnek, náluk azonban a korai kiégés veszélye az, amivel számolni kell. Vannak későn érő típusok, bennük meg a motiváltságot kell fenntartani – mert ők az elején kevésbé sikeresek –, hogy amikor elkezdik behozni a lemaradást a fejlettségben, akkor ne legyenek lemaradva. Szóval gyerekkorban minden játékost egyformán kell kezelni.

A szorgalom talán a tehetségnél is fontosabb.

– Én mindig is a munkában hittem; és ha többet dolgozol, annak előbb-utóbb megvan az eredménye. A tehetség egy idő után kevésnek bizonyulhat, ha nem társul mellé a szorgalom, vagy éppen a fizikai adottság.

Elképzelhető, hogy egyszer Csabának is lesz olimpikonja?

– Mindig ez a cél. Nyilván az a négy játékos, akik idén eligazoltak, egyrészt nagy űrt hagytak maguk után. Illetve büszkeségei az egyesületnek, mert sikerült olyan fiatalokat kinevelni, akik nagyobb kluboknak kellettek.

Ez egy utánpótlásbázis.

– Sajnos, amíg nincs Csabán olyan felsőoktatás, amely itt tartja a gyerekeket… A tanulás nagyon fontos, ezt a gyerekekbe is sulykoljuk. De ha valaki tudatosan osztja be idejét, a sport és a tanulás megfér egymás mellett. Ezért nem szoktam elfogadni, hogy ha egy gyerek egy héten háromszor a tanulásra hivatkozva nem jön le edzésre.

Gyerekként mindig megkaptad, hogy „Bezzeg a bátyád!”?

– Ez leginkább kisebb koromban zavart. Amikor már olimpikon volt, a tanárok kipécéztek maguknak. Egyszer rajzórán a tanár háttal állt nekünk, és motyogást hallott. Megfordult, és rám förmedt, hogy „Nem te vagy az olimpikon, mit képzelsz magadról?”. Miközben én akkor már rég külön voltam ültetve, mert nem voltam „kisangyal”. Az angoltanár meg azért csesztetett, mert szerinte festem a hajam, miközben a nap szívta ki, mert állandóan a medencében voltam. Nekem is az volt a célom, hogy egyszer kijussak az olimpiára. Ám 16 évesen tudatosult bennem, hogy én már soha nem leszek olyan nagy játékos, mint a bátyám. Majd elmondtam Lakó Gábornak, az edzőmnek, hogy követni szeretném a pályán. Ezért a tanulmányaimat eszerint folytattam, Szegeden a Testnevelési Főiskola Rekreáció és Egészségfejlesztő szakán. Itt a tantárgyak nagyon hasonlóak voltak a testnevelőtanár-képzéshez, de nem a gyakorlati szintek könnyebben teljesíthetőek voltak.

Nekem volt olyan úszóedzőm, aki nem tudott úszni.

– Vannak ilyenek. A vízilabda egy olyan sport, hogy sokáig benne kell lenni, hogy az egész lényeget lásd. A játékvezetőkön látom – szoktam én is bíráskodni, olyakor átállok a sötét oldalra –, hogy életükben nem pólóztak, és csak azt látják, ami könyvben tanultak. Nem tartom szerencsésnek.

Melyiket szereted jobban?

– Természetesen az edzősködést. Úgy vallom, hogy az ember csak úgy lehet jó edző, ha élből ismeri a folytonosan frissülő szabályzatokat.

Mióta trénerkedsz?

– 2006-ban, egyetemista koromban átkerültem a vásárhelyi OB I/B-s csapatba, és épp akkoriban került oda a korábbi edzőm is, Lakó Gábor. Majd megkért, hogy segítsek be neki; tulajdonképpen többet tanultam tőle, mint az egyetemen.

Idén májusban, mielőtt Szilágyi Kristóf távozott a klubtól, elmondta, hogy te vagy az utód, de akkor még nem volt szabad leírni… Majd elmesélte, hogy a bátyádon keresztül ismert meg téged.

– Két éve egy szabadkai tornán futottunk össze, és megkérdezte, hogy van-e kedvem Békéscsabára jönni. Majdan aludtam rá néhány napot…

Nem bántad meg?

– Nagyon szeretem Szegedet, de ez a nyugodtság, ami itt van Csabán, az mindennél többet számít. Először a párom nem jött velem, és majdnem szét is váltunk, de a távolság megoldotta. Amikor csak tehettem, mentem; amikor csak tehette, jött. Majd megszűnt az állása és végleg jött utánam. Úgy tűnik, így lett megírva a sorsunk.

Nagy volt nyáron az edzőmozgás, mert Kristóf után Mucsi Zsolti is távozott az egyesülettől. De valaki azt mondta, te biztos, hogy maradsz, mert elkezdtél építkezni. Miképp fogadtad, hogy rád esett a választás?

– Megtisztelő volt, hogy rám gondoltak. Ez egy bizalmi pozíció. Úgy gondolom, hogy az elmúlt két évnyi ténykedésemnek köszönhetően esett rám a választás, és én ezt nagy örömmel vettem. Mindent megteszek, hogy megháláljam bizalmukat.

Friss vezetőedzői sikerélmény?

– Az országos gyermek csapatunk játékosaival két éve foglalkozok, ők igen szép eredményeket értek el az ősz folyamán. A serdülők és az ifik nehéz helyzetben vannak, mert miután elment, a már említett négy húzójátékos, most a korábban kiegészítők léptek előre a helyükre.

De ez egyben lehetőség is nekik.

– Nem egyszerű, mert korábban egy olyan csapatban voltak, hogy szinte mindent megnyertek… Egyébként, amikor idekerültem, egyből lejött, hogy úszástudásban messze el vagyunk maradva az országos átlagtól. Azt kell elfogadni, hogy az úszás nem jön csak úgy magától, azt nem lehet megvenni a boltban.

***

Érdekesség, hogy Ádám bátyja, Rajmund szintén a nyáron lett a férfi vízilabda OB I-ben szereplő Kaposvári VK szakmai igazgatója.

Címlapképünkön, Fodor Rajmund archívumából: Én és a kisöcsém

A baby korosztályosok ma lejátszották, az országos utánpótlás-bajnokságban a hódmezővásárhelyiek elleni derbit elhalasztották

Szolnok adott otthont a legkisebbek, a baby korosztályosok vidékbajnoki harmadik fordulójának szombaton. A nyolc csapat alkotta Délkeleti csoportból ezúttal egy gárda, a Kecskeméti SE hiányzott, a koronavírus-járvány okozta pandémia miatt „elfogyott” csapatuk.

Mind gyakoribb minden sportágban, így a vízilabdában is, hogy egyik-másik csapat „elfogy” a koronavírus-járvány miatt. Így jártak a héten a Kecskeméti SI baby korosztályosai is, akik ebben a fordulóban nem tudtak csapatot kiállítani, ezért a Hódmezővásárhely és a Csongrád ellen kiírt harmadik fordulóbeli találkozóikat elhalasztották. A mieink és a további hat csapat azonban játékra jelentkezett Szolnokon. A Csirkefogók két erős együttessel vették föl a küzdelmet, ellenfelük a Legrand Szentes és a Szegedi Vízipóló Suli gárdája volt. Miután Dobra Róbert, a legfiatalabb korosztály edzője is kidőlt, ezúttal Ajtai Miklós irányításával utaztak el és játszottak a Tisza-parti városban a gyerekek.

Ajtai Miklós így foglalta össze a két mérkőzés tapasztalatait: – Nem ismeretlenek előttem a fiatalok, több alkalommal is dolgoztam velük, amikor be kellett ugranom helyettesíteni. A baby korcsoport az baby, amit ők csinálnak, az is vízilabda, de ez egy más világ. A mezőny két legerősebb csapata ellen álltunk ki, látszott ellenfeleinken, hogy korábban kezdtek el játszani, hamarabb össze is álltak csapataik. Ettől függetlenül remekül helyt álltak a mieink, maximálisan elégedett lehetek velük. Szépen betartották az utasításokat, hajtottak, küzdöttek. A nyári Diapolo Kupán is én vittem a csapatot, az akkori tudásukhoz képest nagyon sokat fejlődtek. Különösen tetszett Nánási Hunor, Restye Zsombor és Machlik Máté teljesítménye. Abban nőttek csapattársaik fölé, hogy jobban koncentráltak, gondolkodásban, erőben, lövésben, reakció időben jobbak voltak a többieknél. De ez így van rendjén, hiszen minden csapatban vannak ügyesebbek és kevésbé ügyes sportolók, de az utóbbiak sok munkával, odafigyeléssel hamar felzárkózhatnak.

Csabai Csirkefogók VK együttesét a következő fiatalok alkották: Lipták-Bíró Ábel, Uhrin Barna (kapusok), Ádám Dominik Noel, Bacsa Dávid, Balogh Csanád, Bódi Bercel, Józsa Zalán, Korcsok Krisztián Balázs, Machlik Máté, Nánási Hunor, Restye Zsombor, Suhajda Soma Mór, Szeidler Márton Péter.

A vasárnapra, az Árpád fürdőbe kiírt Swietelsky-Békéscsaba–Hódmezővásárhelyi VSC országos utánpótlás-bajnoki találkozók azonban elmaradnak. A vásárhelyiek ma, szombaton jelezték, hogy náluk is elfogytak a csapatok, több gyerek, de leginkább felnőtt elkapta a koronavírust, az utóbbiak esetében vízilabdázó gyermekeik kerültek karanténba. Klubunk és a hazai szövetség hozzájárult a találkozók elhalasztásához, amelyeket egy később kijelölendő időpontban bepótolnak.

Címlapképünkön a jól küzdő fehér sapkás Suhajda Soma. Nyár óta sokat fejlődött a baby korosztály is, amely ezúttal is szépen helyt állt a szolnoki harmadik fordulóban

MVLSZ Doppingellenes Szabályzata

Amennyiben nem látja a dokumentumot, frissítse az oldalt!

Tisztelt Sportolóink és Szüleik!

Hivatkozva a 43/2011. (III. 23.) Korm. rendelet a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló előírásokra és a Magyar Vízilabda Szövetség (továbbiakban: MVLSZ) hatályos Doppingellenes Szabályzatára, kérjük Önöket az alábbi Doppingellenes nyilatkozatot kitöltve edzőinknek, illetve Balázs Lajos klubunk ügyvezető elnökének juttassál el!

Letöltés (PDF, 323KB)

Országos utánpótlás-bajnokság: kilenc pont reményében

Szombaton a baby korosztályos vidékbajnokságban, vasárnap az országos utánpótlás-bajnokságban lesz érintett klubunk. Az előbbieknek a harmadik kört rendezik meg Szolnokon, az ob-ban hazai környezetben csobban vízbe a három csapatunk, ellenfelei a hódmezővásárhelyiek hasonló alakulatai lesznek.

A legkisebbek, a baby korosztályosok a múlt heti, szentesi kör után ezúttal Szolnokon bizonyíthatnak. Dobra Róbert edző fiataljai a Szentes, majd a Szeged hasonló korú csapataival mérik össze tudásukat szombaton.

A program. November 21., szombat, 9.00 óra: Újszilvás SE–Szolnoki Dózsa. 9.45: Hódmezővásárhelyi VSC–Kecskeméti SI. 10.30: Koelner-Csongrádi VVSE–Szegedi Vízipóló Suli. 11.15: Csabai Csirkefogók VK–Legrand Szentes. 12.00: Hódmezővásárhelyi VSC–Újszilvás SE. 12.45: Kecskeméti SI–Koelner-Csongrádi VVSE. 13.30: Csabai Csirkefogók VK–Szegedi Vízipóló Suli. 14.15: Legrand Szentes–Szolnoki Dózsa.

Az országos utánpótlás-bajnokságban szereplő csapataink közül várhatóan ismét a gyermek korosztályúaknak lesz könnyebb dolga, hiszen veretlen éllovasként a mindössze három pontot gyűjtött vásárhelyiek aligha állítják nagy feladat elé fiataljainkat. Bár itt hozzátesszük Fodor Ádám edző intelmeit: nem szabad félvállról venni a szomszédos megye gárdáját, mert könnyen megbosszulhatja magát. Ami pedig a nagyobbakat illeti, két hasonszőrű alakulat feszülhet egymásnak, a tabella tanúsága szerint szinte egyformán szerepeltek eddig. Most ki kellene használni a hazai pálya előnyét és tripla győzelemmel zárni a nyolcadik fordulót.

A vasárnapi békéscsabai országos bajnoki forduló előtt Fodor Ádám vezetőedzőnktől azt kérdeztük, hogyan áll a klub a koronavírus-járvány okozta gondokkal: – Szerencsére, tudomásunk szerint kovidos gyerekek nincsenek klubunkban. Ha valaki mégis hiányzik, az vagy más betegséggel küzd, vagy a családjában lehet kovidos, ami miatt karanténba kerülhetett. Persze meg is tesz mindent klubunk annak értelmében, hogy ne üsse fel a fejét az uszodában a járvány. Csak maszkban jöhetnek be a gyerekek az Árpád fürdőbe, kézfertőtlenítésen esnek át, és a közösségi helyiségekben is gyakran fertőtlenítünk, amit csak lehet.

A program. Ifjúságiak. November 22., vasárnap, 11.15 óra: Swietelsky-Békéscsaba–Hódmezővásárhelyi VSC. 12.30: KÓPÉ Dunakanyar Waterpolo–Koelner-Csongrádi VVSE. 12.30: Váci VSE–Oázis SC, Budapest. 13.00: Budafóka XXII. kerületi SE–Aqua SE, Nyíregyháza. Szabadnapos: Ceglédi VSE.

Az állás a 7. forduló után. Ifjúságiak: 1. Koelner-Csongrádi VVSE 15, 2. Oázis SC, Budapest 15, 3. Aqua SE, Nyíregyháza 12, 4. KÓPÉ Dunakanyar Waterpolo 12, 5. Ceglédi VSE 12, 6. Budafóka XXII. kerületi SE 9, 7. Váci VSE 3, 8. Swietelsky-Békéscsaba 3, 9. Hódmezővásárhelyi VSC 0.

A program. Serdülők. November 22., vasárnap, 10.00 óra: Budafóka XXII. kerületi SE–Aqua SE, Nyíregyháza. 11.15: KÓPÉ Dunakanyar Waterpolo–Koelner-Csongrádi VVSE. 11.15: Váci VSE–Oázis SC, Budapest. 12.30: Swietelsky-Békéscsaba–Hódmezővásárhelyi VSC.  Szabadnapos: Ceglédi VSE.

Az állás a 7. forduló után. Serdülők: 1. Budafóka XXII. kerületi SE 15, 2. Oázis SC, Budapest 15, 3. Ceglédi VSE 15, 4. KÓPÉ Dunakanyar Waterpolo 12, 5. Koelner-Csongrádi VVSE 9, 6. Aqua SE, Nyíregyháza 6, 7. Hódmezővásárhelyi VSC 6, 8. Swietelsky-Békéscsaba 3, 9. Váci VSE 0.

A program. Gyermek korcsoport. November 22., vasárnap, 10.00 óra: Swietelsky-Békéscsaba–Hódmezővásárhelyi VSC. 10.00: KÓPÉ Dunakanyar Waterpolo–Koelner-Csongrádi VVSE. 10.00: Váci VSE–Oázis SC, Budapest. 11.30: Budafóka XXII. kerületi SE–Aqua SE, Nyíregyháza. Szabadnapos: Ceglédi VSE.

Az állás a 7. forduló után. Gyermek korcsoport: 1. Swietelsky-Békéscsaba 18, 2. Oázis SC, Budapest 15, 3. Ceglédi VSE 15, 3. 4. Koelner-Csongrádi VVSE 12, 5. KÓPÉ Dunakanyar Waterpolo 9, 6. Váci VSE 3, 7. Aqua SE, Nyíregyháza 3, 8. Hódmezővásárhelyi VSC 3, 9. Budafóka XXII. kerületi SE 0.

Címlapképünkön: a gyermek korosztályúak mellett ifjúsági és serdülő csapatunktól is győzelmet várunk a hét végén az országos utánpótlás-bajnokságban

Gyermek III. korcsoport: „egy sima, egy fordított”

Szolnok adott otthont a gyermek III. korcsoportosok vidékbajnoksága Délkeleti csoportja második körének vasárnap. A Csabai Zoltán vezette fiataljaink egy győzelemmel és egy vereséggel zárták a napot.

Csabai Csirkefogók VK—Szolnoki Dózsa 1–11 (1–3, 0–3, 0–4, 0–1)

Nemzetközi vidékbajnokság, Délkeleti csoport, gyermek IV. korosztály, Szolnok. V.: Pásztor Antal. Békéscsaba: Krizsán – Korcsok N., Szatmári L. 1, Bazsó, Rácz, Pónya O., Pallag. Cs.: Szathmáry Zs., Zimbran, Csüllög, Nagy Á., Such. Edző: Csabai Zoltán. Gól emberelőnyből: 3/0, ill. 3/3. Büntetők: 3/0, ill. 0/0.

Csabai Csirkefogók VK—Kecskeméti SI 17–7 (5–2, 2–1, 3–3, 7–1)

Nemzetközi vidékbajnokság, Délkeleti csoport, gyermek IV. korosztály, Szolnok. V.: Pásztor Antal. Békéscsaba: Krizsán – Korcsok N. 2, Szatmári L. 1, Bazsó, Szathmáry Zs. 5, Pónya O. 2 (1), Pallag 3. Cs.: Zimbran, Rácz 2, Csüllög 1, Nagy Á., Such 1. Edző: Csabai Zoltán. Gól emberelőnyből: 1/1, ill. 4/1. Büntetők: 2/1, ill. 1/1.

Csabai Zoltán edző így mérlegelt: – Kora hajnalban keltünk és indultunk, hiszen 9 órakor már vízben volt a csapat. A házigazdák elleni nyitányon az volt a célunk, hogy minél szorosabban hozzuk le a találkozót. Ez többé-kevésbé sikerült, bár, ha hozzáteszem, hogy a nyáron 19–1-re kaptunk ki, akkor most jobb eredményt értünk el a csoport egyik legerősebb gárdája ellen. És ez lehetett volna még szorosabb is, ha három büntetőt és további sok helyzetet nem hagyunk ki. A kecskemétiek ellen úgy véltem, amelyik csapat most nyer, annak nagy esélye van a felsőházba kerülésre. Nos, sikerült, de hozzá kell tennem, a koronavírus-járvány miatt egy erősen tartalékos egylet várt ránk. Ellenfelünknek mindössze egyetlen cseréje volt, ezért hamar elfáradtak, nálunk viszont minden fiatal sok játéklehetőséget kapott. A KSI ellen jól muzsikált a csapat, és a tavaly még a kapus poszton jeleskedő Such Bertold ezúttal a mezőnyben megdobta első gólját a gyermek III. korcsoportban.

További eredmények: Kecskeméti SI–Legrand Szentes 1–16. Hódmezővásárhelyi VSC–Szegedi Vízipóló 0–15. Invictus SC, Szolnok–Kölyök Polo, Monor 22–7. Legrand Szentes–Hódmezővásárhelyi VSC 15–0. Szegedi Vízipóló Suli–Invictus SC, Szolnok 15–0. Szolnoki Dózsa–Kölyök Polo, Monor 15–0.

Az állás három forduló után: Szegedi Vízipóló Suli 9, 2. Legrand Szentes 9, 3. Szolnoki Dózsa 9, 4. Invictus SC, Szolnok 3, 5. Csabai Csirkefogók VK 3, 6. Hódmezővásárhelyi VSC 3, 7. Kölyök Polo, Monor 0, 8. Kecskeméti SI 0.

Címlapképünkön Szathmáry Zsombor (kezében a labda) a kecskemétiek ellen öt alkalommal is eredményes volt