Legendás pólósokkal találkozhattunk a Center Moziban

A Nemzet Aranyai című film főszereplői közül négyen, balról: Varga Tamás, Fodor Rajmund, dr. Steinmetz Ádám, dr. Steinmetz Barnabás, valamint klubunk ügyvezető elnöke, Balázs Lajos és vezetőedzője, Fodor Ádám, aki nem mellesleg Fodor Rajmund öccse

Nem kevesebb, mint négy fő volt az egy négyzetméterre eső olimpiai bajnok vízilabdázók száma szombaton a Csaba Centerben, ahol A nemzet aranyai című film vetítését és közönségtalálkozóját tartották.

Folyamatosan érkeztek az egykori klasszis vízilabdázók a békéscsabai Center Mozihoz, Varga Tamás, dr. Steinmetz Barnabás, dr. Steinmetz Ádám és Fodor Rajmund, valamint a film rendező-producere, Zákonyi S. Tamás.

A négy játékos mellett további tizenhét vízilabdázó, többek között Dr. Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Kásás Tamás, Biros Péter, Kiss Gergő, valamint az 1997-től 2008-ig (ebben az időszakban a válogatott egyebek mellett egymás után – 2000-ben Sydney-ben 24 év után! – három olimpiát nyert, 329 mérkőzést játszott, amiből 273-at megnyert, és kizárólag a 2001-es fukuokai világbajnokságon maradt le a dobogóról) tartó a világot végigverő válogatott sikerkapitánya, Dr. Kemény Dénes szólal meg a 149 perces filmben. Emlékezik még az nagy ellenfelek közül a szerb Vladimir Vujaszinovics, Dejan Szavics, az olasz Alessandro Campagna, a spanyol Salvador Gómez, a horvát Ratko Rudic és az amerikai Tony Azevedo is.

A szolnoki születésű Varga Tamás 2004-ben, Athénban, majd négy év múlva a Pekingben olimpiai bajnokcsapat tagja volt, nagyon örült, hogy az április 20-án bemutatott filmnek ilyen nagy sikere van.

Nagyon jó érzés, hogy alig több mint két héttel az első vetítés óta negyvenezer fölött tekintették már meg a filmet és ezzel, ha jól tudom, vezetjük a nézettségi listát – mondta érdeklődésünkre a 47 éves egykori védő. – A közönség ugyanolyan lelkes, mint amikor az olimpiákat és a világbajnokságot megnyertük. Nagy hálás vagyok nekik, hogy a mai napig nem felejtették el ezt a csapatot, ezeket a sikereket. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a sikersorozatnak részese lehettem.

Varga Tamás megjegyezte, hogy játékosként még nem feltétlenül fogja fel, hogy valójában mekkora eredményeket ér el, az évek múlásával jön rá, hogy mi az, amit elért.

Alessandro Campagna, az olasz válogatott szövetségi kapitánya mondta a filmben, hogy egyszer nyerni olimpiát óriási dolog, kétszer sporttörténelem, háromszor pedig az ember legendává válik – fűzte hozzá.

A film története az 1996-ban történt eseménnyel kezdődik, amikor Kemény Dénes Gerendás Györggyel, Görgényi Istvánnal és Horkai Györggyel pályázott, s talán még ő sem hitte el komolyan, hogy megválasztják kapitánynak. Megválasztották, Kemény az első tréningeken azt mondta a fájdalmasan fiatalon elhunyt Benedek Tibornak, hogy jó, hogy ő a tornák gólkirálya, de még jobb lenne, ha a válogatott aranyérmeket nyerne…

A nemzet aranyai című film producere és rendezője az a Zákonyi S. Tamás, aki a nagy sikerű Szabadság, szerelem egyik, majd a 2018-ban bemutatott BÚÉK vagy a 2022-es Az unoka című film producere volt.

– Titkon számítottam ilyen sikerre, hiszen azért csinálja ezt, hogy a nézők lássák – mondta. – Nagyon boldog vagyok, viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy két hét után vezetjük a nézettséget. Mostanra biztosan negyvenöt ezer fölött vagyunk, ami nagy dolog, hiszen ez mégis csak egy sport-dokumentumfilm, bár én azt mondom, hogy inkább mozifilm.

A szombati filmvetítés után telt ház előtt közönségtalálkozót rendeztek, melyen Szigeti Csaba, az Oktatási, Közművelődési és Sportosztály vezetője kérdezte a négy bajnokot és a film rendező-producerét.

Forrás: beol.hu/Gajdács Pál