Egy lehelettel lemaradt a csapat a dobogóról, ám minden idők legjobb helyezése a negyedik pozíció az OB I B-ben

pob1 németh dániel fotó kiss dani cspA szombathelyiek nagyon komolyan készültek a bajnoki címet eldöntő találkozóra, már egy nappal korábban elutaztak a Viharsarokba. A találkozó érdekessége az volt, hogy amelyik csapat nyer, az a bajnok és feljutó, bár a vendégeknek az egy pont is elég lett volna az üdvösséghez. Az addig az ezüstérmes helyen álló csabaiak abban a tudatban ugrottak vízbe, ha nyernek aranyérmesek, ha kikapnak, akkor a többi találkozó eredményének függvényében még akár a negyedik helyre is visszacsúszhatnak. Sajnos, ez a változat jött be.

Csabai Csirkefogók VK—Aligátor VUS, Szombathely 4—7 (2—1, 0—1, 2—2, 0—3)

OB I B-s vízilabda-mérkőzés, rájátszás az 1-8. helyért, 7. forduló, Békéscsaba, 200 néző. V.: Füzesi Zsolt, Csizmadia Zsolt. Békéscsaba: Szentesi — Tinka, Major 1, Szabó Z. 1, Józsa, Ajtai 1, Németh D. 1. Cs.: Flajsman, Rácz, Mucsi, Tóháti, Tifrea, Zsilák. Edző: Kádár József. Szombathely: Horváth A. — Csvetics 1, Hajmási, Ekler 2 (1), Takács, Kutasi 2, Kurucz 1. Cs.: Doma, Juhász, Sági, Galambos 1, Baranyai. Edző: Matajsz Márk.

Gól emberelőnyből: 4/0, ill. 7/1. Büntetők: 1/0, ill. 1/1. Kipontozódott: Józsa. Az eredmény alakulása: 1—0, 1—1, 2—1, 2—3, 4—3.

Nem volt jó előjel a hazaiak számára, hogy egyik erősségük, dr. Makra Zsolt munkahelyi okok miatt kénytelen volt kihagyni a találkozót. Ettől függetlenül jól kezdtek a Csirkefogók, bár ekkor már látszott, hogy a támadásoknál nem úgy „pörög a kerék”, ahogy a korábbi mérkőzéseken megszoktuk. Kicsit körülményesek voltak a támadások, pontatlanok a célzások, a védekezéssel azonban nem volt gond. Viszont a vendégek a találkozó elején feszültek, idegesek voltak, sok labdát eladtak, és esetükben is érvényes volt, hogy rosszul lőttek kapura. A harmadik negyed végéig változatos és nyílt volt a küzdelem, nagy taktikai harc dúlt a medencében, és bármely fél előtt ott lebegett a győzelem esélye. A negyedik játékrészre fordulva 4—4-et mutatott az eredményjelző, amikor először a meccs folyamán a ráúszásnál a csabaiak szerezték meg a labdát. Ennek ellenére, amint a vendégekhez került a labda, az első ellentámadásból, akcióból betalált Szentesi Máté kapujába Kurucz Barnabás. Csupán másfél perc telt el, amikor újabb szombathelyi akciógólt jegyezhettünk föl, ami Kutasi Rómeó nevéhez fűződik. Ez megbontotta a rendet, a csabaiak elkezdtek kapkodni, kidolgozatlan helyzetből is szerettek volna gól lőni, a centerbe pedig nagyon nehezen jutott be a labda. Ha mégis, akkor a játékvezetők rendre elvették a házigazdáktól — a legtöbbször jogosan, mert rossz volt a bejátszás, és hiába nyújtózkodott utána az éppen centerposzton játszó viharsarki pólós, csak szabálytalanul tudta volna megszerezni. Már öt perc sem volt hátra, amikor Ekler Bendegúz büntetőből háromra növelte a vasiak előnyét, és hiába volt még sok idő hátra, a tetemes előnyt nem sikerült ledolgozni az egyre hitehagyatottabbá váló békéscsabai alakulatnak.

Bár sokan reménykedtek a bajnoki cím elhódításában, mindenképpen dicséret illeti a csapatot az egész éves teljesítményéért, no meg azért, mert a békéscsabai vízilabda fennállása óta a legjobb eredményt érte el negyedik helyezésével.

Mestermérleg. Kádár József: — Ellenfelünk végig a zónavédekezést választotta, amit nem tudtunk áttörni. Mindkét csapat jól védekezett, mi viszont a támadások során gyakran rossz megoldást választottunk. Sokszor akkor lőttünk kapura, amikor nem kellett volna, mert nem volt kidolgozott helyzet. Máskor pedig, amikor megcélozhattuk volna a szombathelyiek kapuját, elbizonytalanodtunk, rosszul lőttünk vagy máskor inkább lövés helyett továbbpasszoltuk a labdát. Amúgy a passzaink sem voltak egészen pontosak és az emberelőnyös helyzetekkel sem boldogultunk.

További eredmények: BVSC-Zugló—Racionet Honvéd, Budapest 14—11. Ceglédi VSE—Angyalföldi SI DSE, Budapest 11—13. Neptun VSC, Budapest—Eszterházy Károly Főiskola SC, Eger 5—12.

Az OB I B végeredménye a rájátszás 8. fordulója után az alapszakaszból vitt pontokkal együtt: 1. Aligátor VUS, Szombathely 29, 2. BVSC-Zugló, 25, 3. Eszterházy Károly Főiskola SC, Eger 24, 4. Csabai Csirkefogók VK, Békéscsaba 23, 5. Angyalföldi SI DSE, Budapest 19, 6. Ceglédi VSE 16, 7. Neptun VSC, Budapest 15, 8. Racionet Honvéd, Budapest 13.

Címlapképünkön a békéscsabaiak erőssége, Németh Dániel (fehér 13), aki egész évben jó teljesítményt nyújtott, és összességében hatvan gólt ért el az esztendő folyamán — mind akcióból. Fotó: Kiss Dani