Élőben az utánpótlás meccsei a medence partjáról

A pandémia első hulláma alatt, 2020 márciusában megállt az élet Magyarországon. A következő köröknél már voltak oldások, de egy csomó helyre nem lehetett menni. A Csabai Csirkefogók VK-nál egy nagyon remek dolog történt: Tasnádi Tibor, Tasnádi Tibi édesapja elkezdte a Facebookon megosztott twitch csatornán közvetíteni a derbiket.

Tasnádi Tibor a serdülő csapatban játszó Tasnádi Tibi édesapja. A papa bő két éve közvetíti az országos bajnokság meccseit akár idegenben, akár itthon. Mi több, felesége T. Petka Anita pedig végig fotózza a szintén mindhárom – gyermek, serdülő és ifi – összecsapást. Ma már ők a Csirkefogók egyik cégérei. Tibivel beszélgettem.

Korábban sok családi videót készítettél?

– Egyáltalán nem. Amikor az edzők megkérdezték, hogy ki vállalná el a közvetítéseket, mondhatni feláldoztam magam. Persze tudom, hogy ez egyrészt jó az egyesületnek, a gyerekeknek és a szülőknek is.

Főleg az utóbbi halmaznak. Milyen érdekes, amikor a Facebook-korszak előtt a gyerek reggel elment egy versenyre, a szülei csak este tudták meg, hogy mit domborított. Most meg minden rezzenésüket élőben követhetjük. Beruháztál?

– A kamera az egyesületé, a laptop és a többi felszerelés az enyém. Az első derbiken még csak mobillal, simán, hang nélkül vettem a képeket. Majd a következőn a szülők javaslatára már kommentáltam a látottakat.

Azt láttuk, hogy meccsről-meccsre egyre szakértőbb lettél.

– Igyekeztem tanulni.

Utánanéztél a szabályzatnak vagy követted a televízióban a meccseket?

– Nagyon minimális időm van tévézni. Amikor az edzők a meccs után megnézték a tudósítást, a visszajelzéseikből tanultam. Például a vízilabdában nem szöglet, hanem sarokdobás van stb.

Olyan a hangod, mint amikor 1984-ben, a VHS-kazettákat egy monoton hang szinkronizált. De az benne a jó, hogy érzelemmentes. Ez az etikus tudósítás.

– Azért olykor az embert elkapja a hév.

A közelmúltban a Békéscsaba a budapesti Oázissal játszott, ahova pont nem mentél a csapattal. Az uszodában volt azonban egy fővárosi, ugyancsak operatőr apuka. Meg is kérdeztem tőle, hogy közvetít-e, mire nemmel válaszolt. Majd hozzátette, a csabai élők mindenki számára etalonok.

– Egyszer azt mondta egy budafókás apuka, – kapcsolódik a beszélgetésbe Anita – hogy sokkal szívesebben nézi Tibi közvetítését, mint a sajátjukat. A múltkor Miskolcon pedig egyből azt kérdezték a meccs előtt, lesz közvetítés?

Néhány Tibi-morzsa:

„Olivér zavarja a labdás embert…” (ellenfélnél a laszti)

„Ezek a srácok gól ellen be vannak oltva…” (semmi sem jön össze a csabaiaknak)

„De miért nem fújjuk le időben? Andort állítják ki cserés kiállítással… a kapus meg nem kap semmit, csak röhög…”

Címlapképünkön: Tasnádi Tibor akcióban

Forrás: behir.hu/Such Tamás