A Keleti csoportban várhatóan öt csapat küzd a négy felsőházi tagságért, reméljük, köztük a mi fiataljaink

A tavalyi bajnokságban a felvételen bevetésre váró gyermek korosztályú csapatunk volt a húzó egység, Fodor Ádám vezetőedzőnk (a kép bal szélén) abban bízik, hogy most mindhárom korosztály közel egyforma teljesítményre lesz képes, már ami a pontgyűjtést illeti – fotó: T. Petka Anita

A korábbi évekkel ellentétben idén jóval előbb elkezdődik az utánpótláskorú vízilabdázók országos bajnoksága. Ez rendjén való is, hiszen az eddigiek során sok volt a holtidőszak, máskor pedig összezsúfolódtak a fordulók. Jelen állás szerint az A2 két csoportjában december végéig – egyetlen hétvége kihagyásával – lezajlik az alapszakasz.

Volt olyan év, amikor tízet sem érte el a két csoport létszáma, máskor pedig jóval fölé került. A 2023–2024. évi pontvadászat során a Keleti és a Nyugati csoportba egyaránt 12-12 csapatot sorolt a szövetség a kvalifikációk után, vagyis karácsonyig lezajlik az alapszakasz. A majdan, jövő évi folytatásban – a korábbiakhoz hasonlóan – a két csoport első négy-négy helyezettje a rájátszásban a bajnoki címért és helyezésekért folytatja, miként a középső négyek, amelyek a középmezőnyön osztoznak. Végül pedig a hátsó négyek a kiesés ellen küzdenek majd tovább.

A Swietelsky-Békéscsaba ifjúsági, serdülő és gyermek csapata a tavalyi összesített helyezés alapján megőrizte A2-es tagságát, mi több, a középmezőnyben végzett. Néhány hetes pihenő után július közepén megkezdődött minden szinten a felkészülés az új évadra, a hétvégén pedig már a pontokért ugranak ismét vízbe fiataljaink. Fodor Ádámmal arról beszélgettünk, milyennek látja a pihenő utáni időszakot, mit vár a három gárdától?

– Összesen kilenc hétig tartott a felkészülési, alapozó időszak, aminek közel kilencven százaléka nagyon simán ment – vágott bele a vezetőedző. – Most, ez az utolsó hét egy kicsit döcögősebb, ugyanis lassan egy hete zajlik az Árpád fürdőben a téliesítés, a sátorállítás, ami mindig egy kicsit kizökkenti csapatainkat a megszokott ritmusból. Nem a legjobbkor jött, hiszen szombaton már Hódmezővásárhelyen kell bizonyítania csapatainknak, de hát ez egy elkerülhetetlen állapot.

Hogyan vészelitek át ezt a 12 napot?

– Mint minden évben, most is igyekeztünk a társklubokkal, más uszodákkal felvenni a kapcsolatot, így az országosban szereplő három egységünknek legalább két vizes és több szárazföldi edzést tartunk, a kisebbeknek minimum egyet valamelyik medencében. Így napi szinten járunk Hódmezővásárhelyre, Szarvasra, Csongrádra…

Milyennek látod a három országos bajnokságban szereplő csapat felkészülését? Miben léptek előre fiataljaink, és van-e még pótolni való?

– A kilenc hét nagyon sok hasznos munkával telt el, amit fűszereztek a felkészülési tornák és további sok edzőmeccs. Különösen szembetűnő a nyár óta Zsilák László edzőnk által irányított serdülő gárda előre lépése. Taktikai téren ugrásszerűen fejlődtek a gyerekek, igaz, ez a többi korosztályról is jobbára elmondható. Kondícióban és technikában is nagy fejlődésről adtak tanúbizonyságot a gyerekek, de ezt igazán az éles bajnoki meccseken tudják majd megmutatni. Sokat javult a lövőkészség, erősödött a lábtempó, amikbe nagy munkát fektettünk. Az is biztos, a korábbinál gyorsabb és állóképesebb lesz mind a három együttesünk. Tény, a bajnokság elején a legtöbb csapat erőből igyekszik megoldani a pontgyűjtést, a nyáron tanultak a szezon közben érnek be, akkortól látszik majd végleg, hogy ki hol zárhatja az alapszakaszt.

Tavaly komoly gondot jelentett, hogy alig volt valós ifjúsági korú játékos, és a szezon végére azok is elfogytak. Az éves korosztályváltások változtattak ezen a helyzeten?

– Végre elmondhatjuk, hogy az ifiknél már nem egy-két fiatalunk van. Ennek az évnek 11 olyan játékossal vágunk neki, akik 2005–2006-ban születtek, ráadásul többségük elsőéves a korosztályában. A serdülőknél két „öreget” és nyolc fiatalt jegyzünk, a gyermek korcsoport a szokásnak megfelelően a legnépesebb, itt 13+8 játékosra számíthatunk idén.

Milyen célkitűzéseket fogalmaztatok meg az új bajnokságra?

– Korábban mindig a gyermek korcsoportosok sikere húzta fel a három korcsoport eredményességét a végelszámoláskor, ugyanis mint ismert, a három csapat együttes végső helyezése rangsorolta a klubokat. Idén úgy látom, nem lesz kiugró tudású, illetve helyezésű csapatunk, mindháromtól sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt várok. Vagyis a három együtt komplettebb egységet mutat már most, ami miatt a tavalyinál több pontot remélek.

Az előző szezonban a középházba került a trió, idén mit remélsz?

– Edzőkollégáimmal egyetértésben bízhatunk abban, hogy akár a felsőházba is bekerülhetünk. Igaz, komoly riválisaink vannak a csoportunkban, így elsősorban a mezőnyből kiemelkedő és tavaly még A1 kategóriás Szentes, valamint az ugyancsak népes háttérrel rendelkező Miskolc. Mögöttük még két hely kiadó, amire rajtunk kívül az Angyalföldi SI és a Cegléd pályázik. Ebből is kiviláglik, hogy az alapszakaszban majd minden egyes pontért meg kell küzdenie fiataljainknak. Ha sikerül elérni céljainkat, a rájátszásban olyan együttesekkel folytathatjuk, akiktől sokat tanulhatunk, akikkel minden héten már nagyon éles derbiket játszhatunk.

Tehát a hétvégén megkezdődik az országos utánpótlás-bajnokság, szinte minden csapat vasárnap ugrik a medencébe, kivéve a mieinket, akik a Hódmezővásárhelyi VSC vendégeiként szombaton mérik össze tudásukat a Gyarmati Dezső Sportuszodában.

A program. Ifjúságiak. Szeptember 23., szombat, 18.00 óra: Hódmezővásárhelyi VSC–Swietelsky-Békéscsaba. Szeptember 24., vasárnap, 12.30: Oázis SC Budapest–Szegedi Vízilabda Suli. 12.30: Ceglédi VSE–Budafóka XXII. ker. SE. 12.30: Legrand Szentes–Polo Academy SC. 13.00: Angyalföldi Sportiskola DSE–Váci VSE. 14.00: PannErgy MVSC Miskolc–Aqua SE Nyíregyháza.

Serdülők. Szeptember 23., szombat, 16.30 óra: Hódmezővásárhelyi VSC–Swietelsky-Békéscsaba. Szeptember 24., vasárnap, 10.00: Ceglédi VSE–Budafóka XXII. ker. SE. 10.00: Legrand Szentes–Polo Academy SC. 11.15: Oázis SC Budapest–Szegedi Vízilabda Suli. 11.30: Angyalföldi Sportiskola DSE–Váci VSE. 12.30: PannErgy MVSC Miskolc–Aqua SE Nyíregyháza.

Serdülők. Szeptember 23., szombat, 15.00 óra: Hódmezővásárhelyi VSC–Swietelsky-Békéscsaba. Szeptember 24., vasárnap, 10.00: Oázis SC Budapest–Szegedi Vízilabda Suli. 10.00: Angyalföldi Sportiskola DSE–Váci VSE. 11.00: PannErgy MVSC Miskolc–Aqua SE Nyíregyháza. 11.15: Legrand Szentes–Polo Academy SC. 11.30: Ceglédi VSE–Budafóka XXII. ker. SE.