Felnőtt csapat: egy sikeres esztendő margójára

vízilabda ob1b ötödik helyzett csapat 2016Öt napja fejeződött be a 2015—2016. évi OB I B-s bajnokság, s mint ismert, ötödik helyen kötött ki csapatunk a húszfős mezőnyben. Milyen jó ízlelgetni: ötödik! Idestova két évtizede nem tudott ilyen magasságokba emelkedni a békéscsabai vízilabda.

A sikeres esztendő hátteréről beszélgettünk Kádár József vezetőedzővel, aki tavaly nyáron már azzal állt elő: jobb lesz ez a csapat, mint a korábbi esztendőben, amely ugyancsak szép helyezést ért el, amikor nyolcadikként zárt.

Miben volt jobb az idei csapat? — kérdeztük a vezetőedzőt.

Nehéz megmondani, hiszen a korábbiban is voltak meghatározó, rutinos, az OB I-et megjárt játékosok, mint dr. Szécsi Dávid és Cseh Attila. Akik viszont tavaly nyáron távoztak a klubból. Az elmúlt év közepén érkezett viszont Németh Dániel, aki aztán az új bajnokságban igazán meghatározó játékosunk lett. Általa sokkal stabilabb lett a védekezésünk és volt karmesterünk is. Az is fontos volt, hogy a 26 mérkőzésből huszonöt alkalommal vízbe is ugrott. Védekezésünket ugyancsak erősítette Szabó Levente érkezése, valamit ott volt a kapuban Gál Lajos. A három játékos által a védelem nyugodtabb játékot produkált, mint a korábbi években. Fontos volt, hogy a két fiatal, Tinka Norbert és Bodor Csanád is hamar beilleszkedett, és ők is meghatározóvá váltak. Így aztán a tavaly távozók hiányát igazán nem éreztük meg, még akkor sem, ha ők is meghatározók voltak, fazont adtak a csapatnak. Sőt, erre mondtam korábban, hogy jobb csapatunk lesz.

Nem attól léptek előre a Csirkefogók, hogy gyengült az OB I B mezőnye?

Nemhogy gyengült volna, hanem sokkal inkább erősödött. Az Újpest, a BVSC, a sok öreg rutinos rókát felvonultató Neptun VSC, és az Ybl Water Polo Club egyaránt jól igazolt, miként a Nagykanizsa is. Az utóbbi például a hetedik helyről a negyedikre rukkolt előre. Nem mellesleg éppen hozzájuk igazolt dr. Szécsi Dávid és Cseh Attila is. A mezőny erejét mutatja, hogy a harmadik helyezett Ybl elindult a Magyar Kupában és csak minimális gólkülönbségű vereséget szenvedett az OB I-esektől. Egyszóval nagyon erős bajnokság volt az idei. Ennek tudatában még nagyobb fegyvertény az ötödik hely kiharcolása.

Ebben az esztendőben egyre nagyobb szerepet kaptak a fiatalok.

Így van. És nagyon jól teljesítettek, egyre többet lehet rájuk rakni. Valamennyien megállták a helyüket. A 18 esztendős Szeles Ákos, a valamivel fiatalabb Zsilák László szinte minden mérkőzésen szerepet kapott, és egyre több időt töltött a vízben, amit gólokkal háláltak meg. A tavaly nyáron az első osztályú Vasashoz igazolt, de a szabályok értelmében az OB I B-be visszajátszó Hajdu Attila is meghatározó volt, amikor rendelkezésünkre állt. Ő 11 alkalommal erősített bennünket, a Vasastól ennyiszer engedték el, hiszen új egyesületében is egyre többet számoltak vele. Mi több, a Vasas felnőtt csapatában is bemutatkozhatott már. Hasonlóképpen mind több játékalkalmat kapott a még fiatalabb Sajtós József, Péter Szabolcs, Tifrea Ovidius, valamint az OB I B–ben bemutatkozott Mayer Andrej is.

Elmondható, hogy jól ötvöződik a fiatalok és idősek aránya?

Nyilvánvaló, hogy kellenek a rutinos, tapasztalt vízilabdázók, hiszen csupa fiatalokból álló gárdával nem juthattunk volna el az ötödik helyig. Nem beszélve arról, hogy az egykori első osztályú pólósok, mint Németh Dániel és Józsa Tibor, nemcsak meghatározóak, hanem óriási segítséget adnak a fiataloknak azzal, hogy sokat és türelmesen magyaráznak nekik, tanítják őket, bepillantást adnak a sportág mélyebb rejtelmeibe.

Korai beszélni arról, hogy együtt marad-e a csapat?

Az utolsó bajnokit követően már elkezdtünk beszélgetni a jövőről. Minden remény megvan rá, hogy ezzel az együttessel vághatunk neki ősszel az új bajnokságnak. Szóban legalábbis mindenki igent mondott. Csupán két kérdőjel akad. Szabó Leventéről elképzelhető, hogy Franciaországba költözik, de ez is még a jövő zenéje. Szeles Ákos pedig felvételizett a Közgazdasági Egyetemre a fővárosba, így jövőbeni játéka még kérdéses ehet.

Július 11-éig az összes, a felnőtt és utánpótlás csapatok pihenőt kaptak, majd megkezdik a felkészülést a 2016—2017. évi szezonra. Leghamarabb a fiatalok mutatkoznak be, a háromnapos, júliusi szentesi, majd augusztusi békéscsabai Diapolo Kupán.

Címlapképünkön az OB I B-ben ötödik helyet kiharcoló felnőtt csapatunk Kádár József vezetőedzővel (a felvétel bal oldalán, elől). A képről hiányzik Mucsi Zsolt, Hajdu Attila és Mayer Andrej

Print Friendly, PDF & Email