Nehéz és tanulságokkal teli szezonon van túl utánpótlásunk is

A felnőtt együttesünkkel párhuzamosan hétről hétre rendszeresen vízbe ugrottak utánpótláscsapataink is a különböző bajnokságokban. Az ifjúsági, a serdülő és a gyermek I. korcsoportos trió a hazai OB I B-s bajnokság A2 csoportjában, míg a további „háttér” gárdáink a nemzetközi vidékbajnokságban pallérozódtak az elmúlt egy esztendőben. Fejlődésükről, eredményességükről, nehézségükről beszélgettünk dr. Szilágyi Kristóf vezetőedzőnkkel.

Válasszuk ketté az utánpótlást: a klub nevezett három csapatot az országos és hatot a nemzetközi vidékbajnokságba. Külön-külön mi volt a cél a két kategóriában?

Azért is érdemes kettéválasztani, mert az országos bajnokságokban már sokkal nagyobb a terhelés, ugyanis minden hétvégén mérkőzés vár a fiatalokra, ezáltal teljesen más felkészítést is igényel. Itt már azért előtérbe kerül az eredményesség, mint objektív fokmérője a napi, heti munkának. Bár engem mindig jobban érdekel a mutatott játék, illetve, hogy mennyit kapunk vissza abból, amit egész héten gyakoroltunk. Ezzel szemben a területi bajnokságokban az alapvető cél a minél több játéklehetőség biztosítása minden korosztály számára, amelyek által érdemben fejlődni és gyakorolni lehet.

Az országos bajnokságban szereplő három együttesünk, az ifjúsági, a serdülő és a gyermek nagyon eltérő eredményeket produkált. Ezeket is válasszuk szét. Az ifik és a serdülők halvány szereplésről tettek tanúbizonyságot. Különösen az idősebbek, akik szinte el is fogytak a szezon végére? Mi volt az eredeti terv? Mit sikerült és mit nem megvalósítani esetükben?

Leginkább a tehetetlen düh az, ami a legjobban leírja azt az érzést, ami a serdülő és az ifi játékosok idei teljesítményét és hozzáállását jellemezte. Ehhez hozzájön még az, hogy a serdülő csapatban is négy-öt még gyermekkorú játékos nyújtotta a legjobb teljesítményt. Az előzetes várakozás az volt, hogy a serdülő csapat meghatározó legyen a saját korosztályában, ami az ősszel elhullajtott pontok ellenére is reális lett volna. Röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy nem dolgoztak rendesen, minden más fontosabb volt számukra, mint a vízilabda. És néhol ebben sajnos a szülők is partnerek voltak, vagy későn ébredtek. Persze mindig vannak kivételek. Őket nagyon sajnáltam ebben az évben. Az ebben a korban való lemorzsolódás nem csupán csabai jelenség, hanem országos probléma is. A tanulás pedig leginkább csak a szülők felé kifogás, mert azáltal, hogy nem jön edzésre, nem feltétlenül lesz jobb a tanulmányi eredmény. Ezekről a problémákról sokat beszéltünk az év közben is, de nem sikerült érdemben előrébb lépni. Ezek a gyerekek nagyon sok technikai, taktikai és kondicionális pótolni valót hagytak a nyári szünetre, nem kis feladat lesz ezt július 22-től eltüntetni.

A gyermek korosztály sokáig a dobogón tanyázott, sőt, egy ideig az élen állt. Végül lecsúsztak az éremszerzésről. Miért?

Komoly hiányérzet maradt bennem ezzel kapcsolatban, mert ennek a csapatnak én voltam az edzője. Számomra is komoly tanulsága van ennek a szezonnak, és azóta is sokat gondolkozom a miérteken. Rengeteg munkát tettünk bele, egy érem, úgy gondolom, hogy járt volna. Egészen február elejéig, az OSC elleni idegenbeli mérkőzésig jól néztünk ki, és abszolút reális cél volt a dobogó bármelyik foka. Ezt követően elfáradtunk, leginkább fejben. Volt olyan játékos, aki nem dupla, hanem tripla terhelést kapott. Tavaszra több közvetlen riválisunk, mint például a Tatabánya, a Dunakanyar vagy Újpest többet lépett előre, mi pedig nem tudtunk olyan ütemben fejlődni, mint azt vártam. Túl nagy különbségek alakultak ki a csapaton belül a játéktudást illetően, amit az ellenfelek már jól olvastak a tavaszi mérkőzéseken. Viszont ennek ellenére az utolsó OSC elleni meccset leszámítva csak idegenben szenvedtünk vereséget. A hat vereségünkből ötöt idegenben szenvedtünk el, ami azt is jelenti, hogy egy-egy ilyen túra alkalmával csökken a hatékonyságunk, amire ki kell találnunk valamit, mert Budapest továbbra sem lesz közelebb.

A nemzetközi vidékbajnokságban is felemásan szerepeltek csapataink. Kérlek, értékeld egyenként a különböző korosztályos gárdáinkat.

A baby korosztályokban még nem számolják hivatalosan az eredményt (csak a szülők) és nem is ez a fontos. De egyértelműen hasznos és jó meccseket tudott játszani a gyulai és a csabai csapatunk egyaránt. A gyermek IV., a 2007-ben születettek esetében, a nagyon kiegyenlített bajnokságban, csak az utolsó fordulóban dőlt el, hogy lemaradtunk a dobogóról. Ez a csapat a szezon során látványosan és rengeteget fejlődött, mert sokat és szépen dolgoztak. Az eredményeik értékét növeli, hogy mivel kevés 2007-es születésű pólósunk van, ezért a gárda jelentős részét 2008-as és 2009-es születésű gyerekek alkották. Ezért is vagyunk nagyon bizakodóak az ő jövőjükkel kapcsolatban. A gyermek III-asokat (2006) az erősebb, piros csoportba neveztük és biztos vagyok abban, hogy már a következő szezonban meg lesz ennek az eredménye, mivel már az országos gyermek bajnokságban kell bizonyítaniuk. Az idei, rendkívül hasznos szezon megmutatta a hiányosságainkat és a lemaradásunkat más, nagyobb egyesületekhez képest. Nagy ugrás volt, de mindenképpen szükséges, hogy a gyerekek, a szülők és mi edzők is valós képet kapjunk a korosztály jelenlegi állapotáról. A gyermek I. (2004) ezüstérmesként fejezte be a szezont a zöld csoportban, de igazából csak a Szolnok elleni mérkőzések jelentettek komolyabb erőpróbákat, a többi összecsapás önbizalom növelőnek volt csupán jó. Az ifjúsági csapat eredményeiben és mutatott játékában a korosztály sporthoz való hozzáállása mutatkozott meg, sajnos jót nem tudok róla mondani, bármennyire is szeretnék.

Évről évre egyre több korosztályos utánpótlás-válogatottat ad klubunk, ami örömteli. Minek köszönhető ez a látványos előrelépés?

Egyrészt mindig örömteli, ha egy klub, vagy egy edző pozitív visszajelzést kap a munkájáról, másrészt egy-egy játékos éppen aktuális sikerében nem csupán az adott edző, hanem gyakorlatilag a teljes edzői stáb munkája benne van. Úgy gondolom, sikerült megfertőzni néhány gyereket és a szüleiket, hogy igenis lehet eredménye a kemény munkának. Jelenleg négy korcsoportból van hét olyan játékosunk, akik benne vannak valamelyik korosztályos válogatott vagy tehetséggondozó keretében, de úgy gondolom, hogy további három-négy fiatalnak volna reális esélye, hogy odakerüljön, ha beleteszi a több munkát. Ehhez hozzájön még az is, hogy nem vagyunk fővárosi csapat és alsó házban (A2) játszunk, ami által ezeknek a srácoknak kétszer vagy háromszor annyit kell tenniük egy-egy kerettagságért, vagy meghívóért, vagy egyáltalán azért, hogy felhívják magukra a figyelmet. Ezért is próbáljuk segíteni őket különböző eszközökkel, hogy minél tovább ott is tudjanak maradni ezekben a keretekben, mivel felelősséggel tartozunk értük.

Van remény arra, hogy az egyre több válogatott fiatalt legalább az érettségiig megtartsa klubunk?

Mindenképpen ez a cél, és ha lehet, akkor még tovább is. Viszont ezt a kérdést részben a városházán tudnák megválaszolni, mert úgy gondolom, hogy a versenyképes felsőoktatás és egy régóta ígért új uszoda komoly itt- és visszatartó erő volna a nálunk sportoló fiatalok számára. Szakmailag képesek vagyunk tovább fejleszteni és menedzselni őket, de a jelenlegi anyagi és egyéb körülményeink a jelentősebb előrelépésnek a későbbiekben komolyabb gátjai lehetnek.

Az utánpótlásunknál folyó szerkezeti és edzői felépítettség elfogadható, vagy van még mit javítani e téren?

A konstrukció, amely szerint, hogy minden korosztály mellett két edző dolgozik, úgy vélem, alapvetően jól működik. De ez nem jelenti azt, hogy adott esetben nem kell időről-időre ki- és átértékelni, vagy éppen frissíteni, ha a körülmények, mint például a gyereklétszám, nevezések, ás sorolhatnánk, azt kívánja. Mert javítani és fejlődni a sportban mindig lehet és kell is, mert minden siker és eredmény már a múlt. A 2019-2020-as szezon edzői struktúrájának a sarokpontjai már megvannak, de még akad benne pár kérdőjel. Ezek a július 22-i szezonkezdésig le fognak tisztulni.

Mikor kezdődik a felkészülés a következő szezonra?

Az edzőtábor hivatalosan július 22-én kezdődik, de a korábbi évekkel ellentétben ezúttal nincs teljes leállás. Az iskolai szünet kezdetétől egészen július 19-ig felzárkóztató, szinten tartó edzések vannak, amelyeket Hesz Máté kollégám tart heti három alkalommal a jövőre az országos bajnokságban részt vevő csapatoknak. Ezek nem kötelező, hanem ajánlott edzések, amolyan „ingyenes” korrepetálás a nyári szünetben. Mindenképpen jó jelzést adhat, hogy ki mennyire veszi komolyan a vízilabdát, és kikre lehet majd számítani a következő szezonban. Nem mellékesen pedig azt remélem ettől az egésztől, hogy nem a nulláról fogjuk majd elkezdeni a munkát július 22-én és jó néhányan utolérik majd magukat, és a többieket is. Az eddigi edzéslátogatottság a várakozásokon felüli. Minden edzésen ott van 16-18 fiatal, akik rendesen dolgoznak.

A nyári felkészülési tornákról, programokról lehet már valamit tudni?

Mondjuk így: július elején nem ártana már egy jövő évi versenynaptár és versenykiírás, ami alapján tervezhetnénk a nyarat. A felkészülés során szeretnénk, ha minden korosztályos csapatunk legalább egy ráhangoló tornára eljutna. Ezek egyeztetése a napokban is zajlik. Jelen állás szerint a hagyományos békéscsabai torna idén nem kerül megrendezésre. De mindent elkövetünk, hogy ez esetleg változzon, mert fontos volna az egész egyesületünknek és minden tagjának egyaránt. Nem mellékesen pedig a Garabonciás napokra külön is készülünk, mert ősszel ismét ez az esemény lesz az egyik legnagyobb ellenfelünk.

Év végi jutalmazások

Az évzáró során többek között az esztendőben nyújtott teljesítményeket figyelembe véve, a legjobbakat jutalmazta klubunk. Az edzők véleménye alapján az adott korosztályban (csapatban) a legjobb teljesítményt a következők nyújtották:

Országos ifjúsági bajnokság: Darabos György. Serdülő: Vozár Miklós. Gyermek: Vidovenyecz Zsombor.

Nemzetközi vidékbajnokság, Dél-keleti csoport, ifjúságiak: Csatári Szabolcs. Gyermek I. korcsoport: Dobos Ferenc. Gyermek III. kcs.: Kvasz János. Gyermek IV. kcs.: Komlódi Marcell. Baby kcs., gyulai együttes: Nánási Hunor. Baby kcs., békéscsabai gárda: Rácz Domonkos.

Az előkészítő csoportba járó, de még bajnokságban nem szereplő fiatal pólós palánták idei teljesítményét egy-egy aranyéremmel díjaztuk. A fentieken túl négy különdíjat (három Kiss Gergely által dedikált könyvet) is átadtunk olyan játékosoknak, akik ugyan nem lettek az adott csapat legjobbjai, de a teljesítményük, a hozzáállásuk vagy az elmúlt szezonban mutatott fejlődésük alapján mindenképen ki kell emelni őket, és a többiek elé pozitív példaként állítani: Freiberger István, Bujdosó Antal, Gellény Zétény Benjámin. Demkó Emma pedig egy serleget vehetett át a vidékbajnokság gyermek I-ben nyújtott teljesítménye alapján, aki nm mellesleg nálunk, és kettős igazolással a Hódmezővásárhely országos gyermek leány csapatában is megmutatta, mire képes.

Címlapképünkön fehér sapkában Vidovenyecz Zsombor, aki az év folyamán több korosztályos csapatunkban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és sokat fejlődött – fotó: Enyedi Beáta

Bozgán Bence a születésnapját egy rangos, ötcsapatos nemzetközi utánpótlástornával ünnepli Szegeden

Fiatal és ambíciózus edzőpáros irányításával készül február óta, hónapról hónapra a 2005-ös születésűekből álló vízilabda B-válogatott. Dr. Szilágyi Kristóf és Kovács Olivér tanítványai e napokban Szegeden készülnek az A-válogatottal, a hét végén pedig egy rangos, ötcsapatos tornán, a K&H-Kupán teszik próbára tudásukat a Tisza-parti városban.

A Magyar Vízilabda Szövetség célja a hagyományok tisztelete mellett az utánpótlás-nevelés szakmai megújítása, erősíteni kívánja a generációk közötti együttműködést, számít arra, hogy az idősebb korosztály tapasztalataival segíti a fiatalok munkáját, melyhez biztosítják a legmodernebb sportszakmai hátteret.

Az átalakított utánpótlás-rendszer egyik újítása, hogy a 2004-es, valamint a 2005-ös korosztályban két-két csapat, A és B válogatott készülhet összetartásról összetartásra. A 2005-ös korcsoport A-válogatottját Regős Áron és Lehmann István, a B-válogatottat pedig dr. Szilágyi Kristóf és Kovács Olivér irányítja. A békéscsabai klub vezetőedzője számára nem volt ismeretlen a kihívás, hiszen korábban a 2006-os születésű, alföldi gyerekekkel dolgozott együtt tehetséggondozó edzések keretein belül. Hogy mikor és kitől érkezett a megtisztelő felkérés?

— Pontosan emlékszem, mert előző éjszaka jutott be a New England a Super Bowl-ba, január 21-én, hétfőn kora délután keresett dr. Vincze Balázs tehetséggondozó szövetségi kapitány, hogy átstruktúrálják az utánpótlás-válogatottak kiválasztási rendszerét és hogy ebben milyen minőségben számítanának rám — taglalta a részleteket a szövetség honlapja kérdésére dr. Szilágyi Kristóf, aki egyben klubunk vezetőedzője. — Természetesen nagyon örültem a felkérésnek, de kértem egy rövid formális gondolkodási időt, mert le kellett egyeztetnem a csabai klubommal, de szerencsére a vezetőség ezúttal is mindenben támogatott. A B-válogatott egy teljesen új intézmény ezekben a korosztályokban, amelynek a fő célja, hogy az A-keretbe még nem bekerülő tehetségeket felmérje, rendszerben tartsa és szélesítse a korosztály merítési lehetőségeit. A képzési tematikát mindig megkapjuk Balázstól, amit nekünk edzésről edzésre kell megtöltenünk elméleti és gyakorlati tartalommal. Napi szinten érződik, hogy van célja és eredménye a közös munkának. A célunk nem lehet más, minthogy a most még csupán tehetséges pólópalántákat minél messzebbre, az első osztályig vagy akár a válogatottig juttassuk. Jelen helyzetben a legnehezebb talán az volt, hogy kevés alkalommal találkoztunk velük előtte.

Most ezt egy kicsit enyhítheti, hogy az ifjú kiválóságok nem maradnak megméretés nélkül, hiszen mától Szegeden a vasárnapig tartó, rangos K&H Kupán kapnak bizonyítási lehetőséget, egy ötcsapatos nemzetközi tornán.

— Közvetlenül a tanév és az utolsó bajnoki fordulók után, az A-válogatottal közösen egy edzőtábort rendeztünk a fiataloknak Szegeden — folytatta Szilágyi. — Az egyhetes felkészülést követő nemzetközi tornán mindkét magyar csapat részt vesz. Nagyon komoly erőpróba lesz a srácoknak és az edzői stábnak egyaránt, már mindannyian nagyon várjuk.

Ami pedig külön öröm, hogy magyar B-válogatottban helyet kapott klubunk egyik tehetséges fiatalja, Bozgán Bence, aki éppen a torna rajtja előtti napon ünnepelte 14. születésnapját.

A szegedi 4. K&H-Kupa, nemzetközi fiú U14-es vízilabdatorna programja:

Június 21., péntek, 9.30 óra: Magyarország B-Horvátország. 10.45: Magyarország A-Szlovákia. 17.30: Szerbia-Szlovákia. 18.45: Magyarország B-Magyarország A.

Június 22., szombat 9.30: Szerbia-Horvátország. 10.45: Szlovákia-Magyarország B. 17.30: Magyarország B-Szerbia. 18.45: Horvátország-Magyarország A.

Június 23., vasárnap, 9.30: Horvátország-Szlovákia. 10.45: Magyarország A-Szerbia. 12.00: záróünnepség.

Címlapképünkön a válogatott békéscsabai tagja, Bozgán Bence (fehér sapkában)

Nehéz és kemény esztendőn van túl felnőtt csapatunk

Régen látott, különös erőfeszítés kellett ahhoz, hogy 22 esztendei OB I B-s tagságát megőrizze felnőtt csapatunk. Mint emlékezete, egy „egyszerűbb” alapszakasz után jött egy keserves rájátszás, majd egy óriási csatákat hozó osztályozó, ami után megragadt csapatunk az osztályban. Ám a jövőre nézve sok tanulsággal is szolgált a 2018-2019-es szezon, amelyről vezetőedzőnkkel, dr. Szilágyi Kristóffal beszélgettünk behatóbban.

Tisztában volt azzal a klubvezetés, és jómagad is, hogy a tavaly nyári nagy kiáramlás, eligazolások, leállások után nehéz év vár a csapatra. De ennyire? Mármint, hogy osztályozót kellett játszani az OB I B-ben maradásért.
— A szezon közben többször néztünk ki jobban és rosszabbul is, mint a végén. De ha az összképet nézem, akkor erre számítottunk. Ha a realitást nézem, nem volt több az idei szezonban, még akkor sem, ha adott esetben egy-egy labdán múltak a mérkőzések és a jobb helyezések, így az osztályozó mérkőzés elkerülése is. Viszont pont ezért nem is volt pánikhangulat a végén, amikor a nyakunkon volt a kés.

Miért nem lehetett megerősíteni a csapatot tavaly nyáron, illetve menet közben?
— Ennek összetett okai vannak. Kevés olyan játékos van a piacon, aki az adott pozícióban tudott volna segíteni nekünk. Konkrétan mindenhol centerhiány van. Ehhez jött a Szeged kiesése, és a Hódmezővásárhely „bevásárlása”, illetve azok a régóta meglévő jellegzetességeink, mint a nagy távolság, vagy a kisebb büdzsé.

Menet közben, az alapszakasz során egyáltalán nem látszott, hogy nehézségei támadnának a csapatnak…
— Valóban, akkor stabilabbnak tűnt a helyzetünk. Bár addig is azért hullámzott a játékunk rendesen. És nem is lett volna ilyen hosszú a szezonunk, ha a Szolnok ellen itthon 4—1 után nem állunk le és kapunk ki 10—8-ra. Pont az ilyen hullámvölgyek miatt lehet sokaknak hiányérzete. De ezeknek is megvolt a szakmai oka.

A rájátszást megelőzően is sok ponttal indultunk harcba, ám ott kevés babért termett. Miért?
— Nem gondoltam volna, hogy csak két döntetlenre futja az alsóházi rájátszásban, és azokat pont az Eger ellen szerezzük majd. Németh Dani játékának és jelenlétének a hiányát idén még nem tudta a mérkőzések teljes idejében megoldani a csapat. Ehhez hozzájött még a „két sátoros ünnep” (az Árpád fürdő őszi sátorállítása, illetve tavaszi bontása), vagyis egy a szezon rajtjánál, egy pedig közvetlenül a playoff elején, továbbá a tartósan hideg vizű medence és a kevés közös gyakorlási lehetőség.

Kicsit kényszerből is, de elvi okokból is sok fiatal kapott játéklehetőséget a felnőttek között az év folyamán. Mennyire vagy elégedett velük? Megfelelő ütemben fejlődtek a „öregek” között?
— Kettős céllal vágtunk neki az idei szezonnak. Egyrészt: a csapat maradjon bent az OB I B-ben, másrészt ezzel párhuzamosan minél több saját nevelésű fiatal kapjon lehetőséget és dobjuk be őket a mély vízbe. Az út több mint rögös volt, de mindkettőt teljesítettük. Összesen tizenegy, még utánpótláskorú játékosunk kapott idén lehetőséget a bizonyításra, akik egyáltalán nem ijedtek meg, sőt sokszor tőlük még nem elvárható módon felnőttek a feladathoz. Közülük négyükkel, Pónya Tiborral, Vidovenyecz Zsomborral, Bucsi Ferenccel és Gellény Zéténnyel nagyon elégedett a teljes edzői stáb. Rengeteget melóztak, olyan edzés- és meccsterhelést kaptak, mintegy 62-65 alkalommal, ami már szinte első osztályúnak mondható, miközben még nincsenek tizenöt évesek sem. Ehhez kellett az ő hozzáállásuk és szorgalmuk, valamint a szüleik részéről az extra áldozatvállalások. A többiekkel kapcsolatban azonban van bennem némi hiányérzet, de ennek okai már összetettebbek.

Végül is örömteli, hogy 22 év után is megőrizte másodosztályú tagságát a felnőtt gárda. De mi várhat rájuk jövőre? Különös tekintettel arra, hogy újabb leállások elé nézünk (Németh Dani, Ormai Zoli, és lehet esetleg más is). Érkezhet új játékos? Vagy a fiatalokkal kell végleg feltölteni a felnőtt csapatot?
— A legfontosabb, hogy megőriztük az indulási jogunkat. A játékoskerettel kapcsolatos beszélgetések pedig már rögtön a Tatabánya elleni osztályozó mérkőzést követően megkezdődtek. Bárkiket is sikerül igazolnunk, a saját nevelésű fiataloknak jövőre még nagyobb szerepet szánunk.

Az imént már szóba került néhány akadályozó tényező, mint a hideg víz, a sátorállítási anomáliák. Nagy tehernek tűnik…
— Nem csak és kizárólag a felnőtt csapathoz tartozik ez a téma, de azt is érinti és sajnos negatívan. Sokszor napi harcokat kell vívni azért, hogy edzeni, dolgozni tudjunk. Gondolok itt arra, hogy 16 napig tart levenni egy sátrat, vagy éppen olyan hideg vagy meleg a víz, hogy az edzésre és játékra alkalmatlan. És ez nemcsak minket, hanem az úszó klubot is érinti. Ezek olyan napi küzdelmek, amelyek megoldása rengeteg időt, energiát és pénzt igényel egyesületünktől és az abban dolgozóktól. Minden csapatunk eredményesebb lenne, ha még csak nem is ideális, de nyugodtabb körülmények között végezhetnének a dolgunkat, és ha lehet a vízben…

Most pihenő van. Mikor kezdődik az új szezonra való felkészülés? Lesznek-e felkészülési mérkőzések, esetleg valamilyen torna?
— Először is ki kell pihenni ezt a fizikailag és mentálisan is nagyon megterhelő szezont játékosnak, edzőnek, szülőnek és családtagoknak egyaránt. A pontos menetrend még nincs meg, de ezek az egyeztetések is folyamatban vannak. De nem lenne baj, ha már ismernénk a jövő évi versenynaptárt és az OB I B versenykiírását. Akkor tudnánk, hogy mikor és mire is készüljünk. Annyi biztos, hogy az utánpótlás csapataink július 22-én elkezdik a munkát.

Címlapképünkön fehér sapkában dr. Szilágyi Kristóf vezetőedzőnk, akire a felnőtt csapat mérkőzésein a vízben is sok feladat hárult – fotó: Enyedi Beáta

Sikerült, megőrizte OB I B-s tagságát felnőtt csapatunk

Csütörtökön estére minden eldőlt. Egy nem túl látványos, ám annál küzdelmesebb mérkőzésen az utolsó negyedben nyújtott remek és gólerős játékkal megnyerte az utolsó osztályozót csapatunk, ami egyben azt is jelenti, hogy megőrizte OB I B-s tagságát.

Swietelsky-Békéscsaba—Tatabányai Vízmű SC 8—4 (1—1, 1—1, 2—1, 4—1)

OB I B-s vízilabda osztályozó-mérkőzés, harmadik találkozó, Békéscsaba, 300 néző. V.: Tóth Sándor, Pásztor Antal. Békéscsaba: Ormai — Sóvári 2, Páll 1, Mucsi 1, dr. Szilágyi, Ajtai 1, Németh D. 3. Cs.: Nyakó (kapus), Hesz, Mikházi, Laczó P., Pónya T., Takács. Edző: dr. Szilágyi Kristóf, Fodor Ádám, Csabai Zoltán. Tatabánya: Koplányi — Füzesi, Magyar 2, Németh M. 2 (1), Galler, Lahsoumi, Végh. Cs.: Kovács M. (kapus), Tamás, Várnagy 2, Vajda, Grebauer, Forisek. Edző: Zaintleiner Tamás, Gebauer Lajos. Gól emberelőnyből: 7/2, ill. 9/1. Büntetők: 0/0, ill. 2/1. Kipontozódott: Magyar. Az eredmény alakulása: 1—0, 2—1, 3—2, 3—3, 8—3.

Nagyon nehezen lendültek játékba a csapatok, a védekezésre nem lehetett panasz, ám a támadások egyik oldalon sem voltak elég hatékonyak. Jobbára szétforgácsolták a kapufát a lövők, máskor pedig a kapusok jeleskedtek. Az első félidő után még teljesen nyílt maradt a mérkőzés. A vendégek centereit ezúttal jól semlegesítették a csabaiak, miközben ugyanez nem volt elmondható a túloldalról. Németh Dániel hol átlövésből, hol közelről vette be az egyre halványuló teljesítményt nyújtó tatabányai kapus hálóját, a finisben pedig Sóvári Gergely volt kétszer is eredményes. Így 3—3 után alaposan elhúzott csapatunk, kezdett egyre látványosabban játszani, és négy perccel a vége előtt már az is kiderült, hogy a Békéscsaba örülhet jobban ezen az estén. Különösen a második félidőben nyújtott hatékonyabb és gólra törőbb játékának köszönhetően. A mieink a mindent eldöntő harmadik találkozó behúzásával 22 év után is megőrizték OB I B-s tagságukat.

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2:1 a Békéscsaba javára.

Mestermérleg. Dr. Szilágyi Kristóf: — Az első félidőben úgy tűnt, egyik csapat sem akarja diktálni a tempót, óvatosan játszott mindkét fél. Ezért inkább a küzdelem dominált. Ám négy-három után kinyílt az olló, és végül a végig feszült mérkőzésen elértük célunkat, miután a rutint is elővette csapatunk. Ormai Zoltán kapusunk úgy búcsúzott csapatunktól, hogy bent tartotta a másodosztályban a gárdát, amiért külön köszönetem fejezem ki ötvenéves portásunknak.

Címlapképünkön Ormai Zoltán kapusunk egyik nagy védésére készül, előtte Takács Gellért bekkel

Holnap este kerül sor a mindent eldöntő harmadik derbire

Klubunk fennállásának egyik legnehezebb évének végén áll felnőtt csapatunk. Mint ismert, tavaly az eligazolások, leállások miatt igencsak meggyengült a gárda, így aztán szerény tervekkel, az osztályban való bentmaradás céljával vágott neki a 2018—2019. évi bajnokságnak.

Tekintélyes múltja van klubunknak az OB I B-ben, hiszen oda már 1997-ben felkerült, és azóta szünet nélkül tagja az osztálynak. Akadtak remek évek, amikor az érmekért küzdött a mindenkori alakulat, és bizony volt olyan is, amikor a kiesés elkerüléséért kellett harcolnia fiainknak. Most megint az utóbbi következett el.

A tavaly nyáron alaposan átalakult és megfiatalodott együttes az előzetes, szerény elképzelések mentén haladt az esztendő folyamán. Mígnem a rájátszást követően az osztályozós, 19. helyen zárt. Ezért az OB II ezüstérmesével, a Tatabányai Vízmű SC gárdájával kell megküzdenie a másodosztályú tagságért. A párharc két nyert találkozóig tart, amelynek állása az eddig lezajlott két összecsapás után 1:1. Amelyik gárda a harmadik derbit nyeri, kiérdemli az OB I B-s tagságot. Erre a sorsdöntő összecsapásra holnap, csütörtökön este, 19 órától kerül sor a békéscsabai Árpád fürdőben, a találkozó kijelölt játékvezető párosa: Tóth Sándor, Pásztor Antal.

Érthető az izgalom a klub minden tagja, fiatal és idős részéről egyaránt. Igyekszik is mindenki megtenni a maga részéről, amit az ügy érdekében megtehet. Az utánpótláskorú fiataljaink a hatékony szurkolásra készülnek, miként a régi, már kiöregedett motorosok is. A vízbe kerülők közül pedig ismét számolhat a csapat a rutinos Németh Dánielre és Hesz Mátéra. Viszont csak a partról szemlélheti az eseményeket a legutóbbi mérkőzésen dobhártya sérülést szenvedett klubelnökünk, Borsos Pál, Vidovenyecz Zsombor pedig elballag az általános iskolából, ezért lesz hiányzó.

Vezetőedzőnk, dr. Szilágyi Kristóf a hiányzók ellenére, illetve a visszatérők miatt is bizakodó hangulatban várja az összecsapást: — Úgy gondolom, ha már eddig „eltolta a biciklit” a Tatabánya, nem fogják továbbra sem félvállról venni a mindent eldöntő harmadik mérkőzést. Nálunk nincs „majré”, biztos vagyok benne, hogy mindenki fegyelmezetten és türelmesen játszik csütörtökön este. Kulcskérdés lehet, hogy az elején hogyan sikerül megfognunk a meccset. Továbbá az, hogy az első két találkozó hevében begyűjtött kisebb, nagyobb sérelmeket helyen kezelje mindenki. Csak magunkkal szabad foglalkozni, a saját játékunkat kell nyújtani, és akkor megőrizheti a csapat az OB I B-s tagságot.

Harmadik mérkőzésre maradt a döntés

Alig 48 órával az első osztályozó után ismét vízbe ugrott a tatabányai és a békéscsabai vízilabdacsapat, hogy eldöntsék, melyik gárda nevezhet be a 2019—2020. évi OB I B-s bajnoksága. Mint emlékezetes, az OB I B 19. helyezettje (Békéscsaba) és az OB II ezüstérmese (Tatabánya) hivatott eldönteni a kérdést, amely két győzelemig tartó párharc során dől el. Az első összecsapást a mieink nyerték, a visszavágón a bányász csapat, így a végleges döntés a harmadik találkozóra maradt.

Tatabányai Vízmű SC—Swietelsky-Békéscsaba 10—7 (4—3, 2—1, 1—2, 3—1)

OB I B-s vízilabda osztályozó-mérkőzés, második találkozó, Tatabánya, 100 néző. V.: Marnitz Miklós, Petik András. Tatabánya: Koplányi — Füzesi, Várnagy 2, Magyar 7 (1), Németh M., Galler, Lahsoumi 1. Cs.: Tamás, Gebauer, Végh. Edző: Zaintleiner Tamás, Gebauer Lajos. Békéscsaba: Ormai — Sóvári 1, Mikházi, Páll 3, Mucsi, dr. Szilágyi 1, Ajtai 2. Cs.: Pónya T., Vidovenyecz, Borsos, Fodor, Takács. Edző: dr. Szilágyi Kristóf, Fodor Ádám. Gól emberelőnyből: 10/3, ill. 11/0. Büntetők: 1/1, ill. 0/0. Kiállítás cserével: Várnagy, ill. Sóvári, Mikházi. Kipontozódott: Gebauer. Az eredmény alakulása: 2—2, 4—2, 6—5, 7—5, 8—7.

Ezúttal a békéscsabaiak két meghatározó játékosa, Németh Dániel és Hesz Máté nem tarthatott a csapattal, így rövidebb volt a vendégek kispadja, mint két nappal ezelőtt, az első derbin.

Egy egészen más mérkőzést hozott a szombat esti, mint a két nappal korábbi. A házigazdák hamar lábra kaptak, nagy iramot diktáltak az elején, nem véletlenül tettek szert némi előnyre, amit azért a mérkőzés folyamán kétszer leszűkített csapatunk. Ám a csabaiak nehezen vették fel a ritmust, ezért aztán nem sikerült utolérniük ellenfelüket. Az is nagy hátrányt jelentett a vendégek szempontjából, hogy a második negyedben a center poszton harcoló Borsos Pál rúgást kapott a fejére, fülére, ami által beszakadt a dobhártyája — miként a mérkőzés után a kórházban megállapították — és úgy tűnik, kisebb agyrázkódást is elszenvedett. Még ugyanebben a negyedben végleg cserével partvonalon kívülre került Mikházi Máté, majd a következő negyed elején Sóvári Gergely is. Így odalett a békéscsabaiak variációs lehetősége, és a kispad végleg leapadt. A térfél csere után végképp irreálissá vált a találkozó, a vendégek a lebukó nappal szemben játszottak, Ormai Zoltán kapus olykor semmit sem látott az ellenfélből, de a támadóink is a nappal szemben alig „találták meg” a tatabányai kaput. A pályaválasztó is elfáradt a végére, miközben a békéscsabaiak kockáztattak 8—7 után, ám rajtuk is kifogott a fáradtság, egyben elfogyott a levegőjük.

Az egyik fél második győzelméig tartó párharca állása 1:1. A harmadik találkozóra június 13-án, csütörtökön este kerül sor Békéscsabán.

Mestermérleg. Dr. Szilágyi Kristóf: — Nehéz ma értékelni, mert a második félidőben irreális körülmények között kellett támadnunk és védekeznünk a napsütés miatt. Játszottunk egy küzdelmes meccset, amely nem a sportágunkról szólt. Csütörtökön otthon vízilabdázni fogunk. Reméljük addigra a sérültjeink is rendbe jönnek.

Címlapképünkön: egy csabai gól, ám ezúttal a hét találat kevés volt az üdvösséghez

Sikeres osztályozó nyitány a Tatabánya ellen

Ma, csütörtökön este rendezték meg az OB I B-s jogért az első osztályozó mérkőzést, amelynek pályaválasztói joga a békéscsabaiakat illette, ezért az Árpád fürdőben csapott össze csapatunk az OB II ezüstérmesével, a tatabányaiak második alakulatával. Az első felvonást sikerrel zárta a Swietelsky-Békéscsaba, két nap múlva következik a visszavágó.

Swietelsky-Békéscsaba—Tatabányai Vízmű SC 12—8 (4—3, 3—0, 2—3, 3—2)

OB I B-s vízilabda osztályozó-mérkőzés, első találkozó, Békéscsaba, 100 néző. V.: Vörös Viktor és ifj. Kádár József. Békéscsaba: Ormai — Sóvári 1, Mikházi 1 (1), Páll 1, Mucsi 1, Ajtai 4, Németh D. 3. Cs.: Hesz 1, Borsos, Vidovenyecz, Fodor, Pónya T., Takács. Edző: Fodor Ádám, Csabai Pál. Tatabánya: Kovács M. — Füzesi , Tamás 1, Várnagy 1, Magyar 2, Galler 1, Lahsoumi. Cs.: Koplányi (kapus), Domina, Gebauer 3 (2), Végh. Edző: Zaintleiner Tamás, Gebauer Lajos. Gól emberelőnyből: 8/4, ill. 10/2. Büntetők: 1/1, ill. 2/2. Kiállítás cserével: Füzesi. Kipontozódott: Páll. Az eredmény alakulása: 3—0, 3—3, 7—3, 9—4, 9—6, 11—6.

Vezetőedzőnk, dr. Szilágyi Kristóf egy korábbi utánpótlás-mérkőzésen kapott piros lapja miatt egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott, ráadásul nemcsak a kispadra nem ülhetett le, hanem játékosként sem vehetett részt ezen a találkozón (a visszavágón már játékra jelentkezhet). Viszont a csapat újra számolhatott a remek karmester-védő és gólerős játékosra, Németh Dánielre, aki fontos találatokkal vette ki részét az első osztályozón.

Remekül kezdett csapatunk, az első negyed közepére háromgólos előnyre tett szert. Igaz, ezt követően még kiegyenlített a tatabányai alakulat, de a folytatásban ismét a mieink bizonyultak jobbnak, régen látott nagy lendülettel játszottak, mindenki fölülmúlta önmagát, a csapat tulajdonképpen végig uralta a mérkőzést a fiatal erőkből álló, jó kondícióval rendelkező ellenfelével szemben. Németh Dániel elől és hátul hatékonynak bizonyult, hasznosan játszott Páll Bence és Mucsi Zsolt, gólerős volt Ajtai Miklós, és a fiatalok is végig dicsérhetők.  Fegyelmezetten játszott az egész csapat, remekül és kevés hibával védekeztek, és ezúttal a támadások is hatékonynyak bizonyultak. A mérkőzés végén többen meg is jegyezték a lelátón: ha ilyen meccseket produkált volna a gárda az év folyamán, most nem az osztályozón kellene bizonyítaniuk.

Az egyik fél második győzelméig tartó párharca állása 1:0 a Békéscsaba javára. A második találkozóra június 8-án, szombaton, 17.30 órakor kerül sor Tatabányán.

Mestermérleg. Dr. Szilágyi Kristóf: — Végig kézben tartottuk a meccset, amit többször megnyertünk. Ám gyorsan el kell felejteni a mai mérkőzést, hiszen alig 48 óra múlva egy teljesen más Tatabányával találkozunk idegenben. A csütörtökinél jóval nehezebb összecsapásra számítok.

Osztályozó előtt: vezetőedzőnk számolt ezzel a forgatókönyvvel is, ezért nincs pánikhangulat felnőtt csapatunk háza táján

Miként két nappal ezelőtt beszámoltunk róla, nehéz egy hét elé néz felnőtt csapatunk, ugyanis osztályozó mérkőzés-sorozatot kell játszania az OB I B-ben maradásért. Ellenfele a Tatabányai Vízmű SC második alakulat lesz a két győzelemig, maximum három mérkőzésig tartó párharc során, amelynek első felvonására holnap kerül sor. Mégpedig nyitányként a békéscsabai Árpád fürdőben este 18 órakor (a találkozó játékvezető párosnak összetétele megváltozott, az első derbit Vörös Viktor és ifj. Kádár József dirigálja).

Amit a tatabányai gárdáról tudni lehet: az OB II 25 tagú mezőnyében, a Nyugati csoport alapszakaszában százszázalékos teljesítménnyel, tíz mérkőzésből tíz győzelmet aratva, oda-visszavágó alapon legyőzve a Sopron, a Százhalombatta, a Győr, a Székesfehérvár II. és a Balaton VK, Balatonfűzfő együtteseit, az élen végeztek. A Közép szakasz hat találkozójában négy győzelmet arattak, amelyek mellett egy döntetlent értek el és egy alkalommal pedig vereséget szenvedtek (legyőzték kétszer az Egri Vízmű és a Csongrád csapatait, döntetlent értek el az Oázis SC ellen, majd szintén tőlük kikaptak, így is másodikként a rájátszás fináléjába jutottak). Végül az érmekért folyó, első-négy helyért zajló végső rájátszásban legyőzték az oda-visszavágó sor a Vác és a Szegedi UVTE alakulatait, majd az Oázis SC-től kikaptak, a folytatásban döntetlent játszottak, így jutottak el az ezüstéremig, ami számukra osztályozót jelent az OB I B-ért.

Dr. Szilágyi Kristóf vezetőedzőnk így vélekedik a tatabányaiak elleni sorsdöntő párharcok előtt: — Amikor nekivágtunk az idei szezonnak fel voltunk készülve egy ilyen forgatókönyvre is. Persze, jobb lett volna már az Eger, vagy a Hódmezővásárhely ellen korábban lezárni ezt az évet, de ezen már felesleges keseregni. Amennyire lehetett készültünk az ellenfélből, és tudjuk mi várható tőlük. Inkább azt nem tudom, hogy tőlünk milyen játék várható, mert közel egy hónapja nem játszottunk tétmeccset, míg ellenfelünk szombaton is kettőt. Ez lesz a legnagyobb nehézsége a párharcnak, továbbá az, hogy nincs veszíteni valója ellenfelünknek. Fiatal, motivált, lendületes csapat két-három rutinos játékossal kiegészülve. Úgy gondolom, hogy a párharc során nem feltétlenül a taktika, hanem a fegyelmezettség, és a küzdelem fog dominálni a tét miatt. Lesznek hiányzóink is, de ennek ellenére nem fogunk változtatni az idei koncepción, és ezúttal számítunk a még utánpótlás korú játékosainkra is, mert az ilyen nagy téttel bíró mérkőzések is a fejlődésüket szolgálják.

Címlapképünkön: ha ellenfelünk hálójában többször táncol a labda, mint a mienkben, akkor nem lehet gond az OB I B-s tagság megőrzésével

Sorsdöntő hét következik felnőtt csapatunk életében

Az OB I B-s vízilabda-bajnokság alsó házának küzdelemsorozata immár két hete véget ért, e hét végén befejeződött az OB II-es rájátszása is. Ennek azért van jelentősége klubunk szempontjából, mivel végleges helyezésünk miatt osztályozóra kényszerülünk idén.

Mint emlékezetes, az OB I B-s hazai bajnoki címet a BVSC-Zugló csapata nyerte, ám mivel a legfelsőbb osztályban már van egy csapatuk, így az őket követő Szegedi FVCS kapta meg a jogot a felkerülésre. A mezőny alján, a 20. helyen a budapesti MAFC 113 végzett, ők a kiesők. Csapatunk, a Swietelsky-Békéscsaba is a vonal alá esett azzal, hogy a 19. helyen zárt, ám a kiírás értelmében az OB II ezüstérmesével két győzelemig tartó osztályozót játszik.

Visszatérve az OB II-esekre: felsőházba itt is négy csapat jutott, a háromfordulós körmérkőzések után a következő sorrend alakult ki: 1. Oázis SC, Budapest, 2. Tatabányai Vízmű SC, 3. Szegedi ÚVTE, 4. Váci VSE. Mindez azt jelenti, hogy az Oázis együttese egyenesen az OB I B-be jutott, a Tatabánya pedig osztályozós jogot nyert ezüstérmével.

És itt kapcsolódik össze a két osztály: a Békéscsaba és a Tatabánya játssza az osztályozót, mégpedig már a héten megkezdik a maximum három fordulóig tartó párharcot.

A feljebb lévő osztály jogán először a mieink a pályaválasztók, és ha szükség van a harmadik derbire is, abban az esetben is az Árpád fürdőben rendezik a mindent eldöntő találkozót. Ennek értelmében a pontos menetrend:

Június 6., csütörtök, 18.00 óra: Swietelsky-Békéscsaba—Tatabányai VSC, Békéscsaba, Árpád fürdő, jv.: Berki András, ifj. Kádár József.

Június 8., szombat, 17.30: Tatabányai VSC—Swietelsky-Békéscsaba, Tatabánya, jv.: Marnitz Miklós, Petik András.

Június 13., csütörtök, 18.00 óra (ha szükség van a harmadik találkozóra): Swietelsky-Békéscsaba—Tatabányai VSC, Békéscsaba, Árpád fürdő, a játékvezető párost később jelölik ki.

Negyedik hellyel zárták az évet gyermek „négyeseink”

Gyermek IV. korcsoportos utánpótláscsapatunk Szentesen fejezte be a 2018-2019. évi nemzetközi vidékbajnokságot. A Dél-keleti Zöld csoportban június első napjaiban négy mérkőzést játszott minden gárda, és végül 28 forduló után alakult ki a végső sorrend. A mieink a negyedik helyen zárták az idei bajnoki sorozatot.

Csabai Csirkefogók VK—Dunaharaszti MTK Kiskunfélegyháza 11—1 (1—0, 2—1, 2—0, 6—0)

Nemzetközi vidékbajnokság, Dél-keleti Zöld csoport, gyermek IV. korosztály, Szentes. V.: László Gábor. Békéscsaba: Beregszászi — Bujdosó 2, Szatmári L. 2, Bazsó, Szathmáry Zs., Zimbran. Pónya O. 1. Cs.: Korcsok N. 2, Tóth B. 1, Hrabovszki, Komlódi, Szalai 3, Pribojszki. Edző: Fodor Ádám. Gól emberelőnyből: 1/0, ill. 3/0. Büntetők: 0/0, ill. 0/0.

Csabai Csirkefogók VK—Dinamo Ungvár (ukrán) 12—4 (5—0, 2—2, 4—1, 1—1)

Nemzetközi vidékbajnokság, Dél-keleti Zöld csoport, gyermek IV. korosztály, Szentes. V.: László Gábor. Békéscsaba: Pribojszki — Bujdosó 1, Tóth B., Szatmári L. 6, Pónya O. 1, Komlódi 3, Szalai 1. Cs.: Korcsok N., Bazsó, Szathmáry, Zimbran, Hrabovszki, Beregszászi. Edző: Fodor Ádám. Gól emberelőnyből: 3/1, ill. 7/1. Büntetők: 0/0, ill. 2/2.

Csabai Csirkefogók VK—Spartak Szabadka (szerb) 9—10 (2—2, 2—2, 2—1, 3—5)

Nemzetközi vidékbajnokság, Dél-keleti Zöld csoport, gyermek IV. korosztály, Szentes. V.: Orosz László. Békéscsaba: Beregszászi — Bujdosó, Tóth B. 1, Szatmári L., Zimbran 1, Komlódi 6 (2), Szalai 1. Cs.: Korcsok N., Bazsó, Szathmáry, Hrabovszki, Pónya O., Pallag, Pribojszki. Edző: Csabai Zoltán. Gól emberelőnyből: 4/1, ill. 4/1. Büntetők: 3/2, ill. 6/6. Kipontozódott: Bujdosó, Tóth B., ill. Hegedűs.

Csabai Csirkefogók VK—Túri Fullánkok Invictus ÚVSC Mezőtúr 4—12 (0—3, 0—4, 3—2, 1—3)

Nemzetközi vidékbajnokság, Dél-keleti Zöld csoport, gyermek IV. korosztály, Szentes. V.: Győri Eszter. Békéscsaba: Pribojszki — Bujdosó, Tóth B. 2, Szatmári L. 5, Zimbran, Pónya O. 1, Szalai. Cs.: Korcsok N. 3, Bazsó, Szathmáry, Hrabovszki, Komlódi 1, Pallag, Beregszászi. Edző: Csabai Zoltán. Gól emberelőnyből: 0/0, ill. 0/0. Büntetők: 0/0, ill. 0/0.

További eredmények: Szentesi VK Leányok—Túri Fullánkok Invictus ÚVSC Mezőtúr 11—4. Hírös Sportiskola, Kecskemét Leányok—CS Crisul Oradea, Nagyvárad (román) 5—17. Spartak Szabadka—Dinamo Ungvár 13—5. Dunaharaszti MTK Kiskunfélegyháza—Hírös Sportiskola, Kecskemét Leányok 16—6. Túri Fullánkok Invictus ÚVSC Mezőtúr—Spartak Szabadka 4—10. CS Crisul Oradea, Nagyvárad—Szentesi VK Leányok 3—6. Szentesi VK Leányok—Dunaharaszti MTK Kiskunfélegyháza 14—6. Hírös Sportiskola, Kecskemét Leányok—Dinamo Ungvár 8—9. CS Crisul Oradea, Nagyvárad—Túri Fullánkok Invictus ÚVSC Mezőtúr 15—4. Dinamo Ungvár—Szentesi VK Leányok 8—11. Dunaharaszti MTK Kiskunfélegyháza—CS Crisul Oradea, Nagyvárad 2—16. Spartak Szabadka—Hírös Sportiskola, Kecskemét Leányok 10—4.

A Zöld csoport végeredménye 28 forduló után: 1. Spartak Szabadka 69, 2. CS Crisul Oradea, Nagyvárad 69, 3. Szentesi VK Leányok 64, 4. Csabai Csirkefogók VK 61, 5. Túri Fullánkok Invictus ÚVSC Mezőtúr 30, 6. Dinamo Ungvár 27, 7. Dunaharaszti MTK Kiskunfélegyháza 7, 8. Hírös Sportiskola, Kecskemét Leányok 7. (Azonos pontszám esetén az egymás elleni mérleg dönt.)

Címlapképünkön Szatmári Levente (fehér sapkában) gólokban gazdag eredményes hét végét zárt