Legkisebbjeink sokat tanultak a sportágból az év folyamán

Címlapképünkön a 2023–2024. évben szereplő baby korosztályos csapatunk. Sokan közülük nyáron korcsoportot váltanak

A jövő alapja a baby korosztály. Vagyis a legkisebbek, azaz a tízévesek és fiatalabbak toborzása, számukra a sportág alapjainak letétele, a képzés, a vízilabda megszerettetése. Ezen a téren az úgynevezett baby korosztállyal nagyon nehéz és sokrétű a munka, amivel klubunkban négy edzőnk is foglalkozik.

Békéscsabán két, Gyulán, a fiókcsapatunknál ugyancsak két edzővel igyekezett klubunk megalapozni a jövőt. Szükséges is a munkamegosztás, hiszen ezen apróságoknak még az úszástudással is meg kell birkózniuk (ezen a téren Papp Szilvia és Jeszenszky Ákos kap nagy feladatot), míg a valós vízilabdás edzésekért Csabai Zoltán és Szilvásy Attila felelős.

Az elmúlt 2023–2024. évi szezonban Gyulai VK néven egy csapatot állítottunk ki a Délkeleti területi vidékbajnokságban. A fiatal együttest békéscsabai és gyulai fiatalok alkották a fordulók során. Edzőikkel, a békéscsabai Csabai Zoltánnal és a gyulai Szilvásy Attilával értékeltük az éves teljesítményt.

Hány fiatal dolgozott a kezetek alatt az elmúlt évben?

Csabai Zoltán: – Akadtak nehézségeink a nyári beindulásnál, kevés gyereket tudtunk beiskolázni. A felkészülés első napján hat gyereket számolhattunk Békéscsabán, menet közben az előkészítő csoportból további négyen csatlakoztak hozzájuk.

Szilvásy Attila: – Nálunk jobb volt a helyzet, úszóedzőnk és oktatónk, Jeszenszky Ákos jóvoltából tizenöt fiatallal vágtunk neki az idénynek. Menet közben hárman lemorzsolódtak, de végül volt 11 hadra fogható játékosunk.

Hány edzés tartottatok a gyerekeknek hetente?

Cs. Z.: – Heti ötöt. Ám nagy volt a fluktuáció. Voltak olyan napok, amikor két-három gyerek jelent meg a tréningeken, máskor teltház volt.

Sz. A.: – Nálunk is heti öt foglalkozás volt az elvárás, és itt is akadtak gyengébb látogatottságú napok.

Mi volt az fő feladat az év során?

Cs. Z.: – Ebben a korban elsődleges az úszástudás tökéletesítése, erre nagy gondot fordított Papp Szilvi. Külön vettük azokat, akik már az előző évben is játszottak a bajnokságban, nekik már több labdás edzést tartottunk.

Sz. A.: – Napi kétórás edzéseket tartottunk, amiből fél óra szárazföldi volt. Ákos tartotta az úszó, jómagam a vízilabdás tréningeket.

Mi volt a legnagyobb kihívás ezzel a korosztállyal?

Cs. Z.: – Először is meg kellett tanulniuk a gyerekeknek, hogy mi az az edzésre járás, mert a kezdetekben meglehetősen hektikusan jártak le az uszodába. Korábban idősebb korosztállyal foglalkoztam, ezért nekem is bőven akadt tanulnivalóm. Részben a rájuk vonatkozó szabályrendszert kellett alaposabban megismernem, másrészt, ezt a gyakorlatba átültetni.

Sz. A.: – A bajnokságban szereplő csapatunk fele edzett nálam Gyulán, a másik fele Békéscsabán Zozónál. Ezt bizony össze kellett gyúrni. Nagy segítség volt, hogy hetente egyszer közös edzést tartottunk az Árpád fürdőben, a bajnoki forduló előtt pedig közösen Hódmezővásárhelyre utaztunk, hogy ott a helyi hasonló korosztályúakkal kétkapuzzunk.

Mit kellett leginkább elsajátítani a gyerekeknek az év folyamán?

Cs. Z.: – Ebben a korcsoportban a szabályok megkövetelik a szoros emberfogást, ezt nagyon sokat gyakoroltuk, sikerrel is vették a gyerekek, amit alátámaszt, hogy fordulóról fordulóra szorosabb meccseket játszottunk ellenfeleinkkel. A góllövés még egy kicsit sántított, de ugyancsak korosztályos szabály: a meccseken nem számolják a találatokat. Ez utóbbit kell még majd sulykolnunk.

Sz. A.: – Az úszástudás fejlesztése mellett a labdás tréningek fő faladata volt: törekvés a labdabiztonságra, hogyan fogja meg, vegye föl a vízről, hogyan továbbítsa, hogyan passzoljon, lőjjön kapura? Hogyan taposson a vízben. Ezeket nagyon sokat gyakoroltuk.

Sokan korosztályt váltanak, feljebb lépnek a gyermek IV. kategóriába. De sokan még maradnak, lévén fiatalabbak voltak idén is már. Hogyan tovább?

Cs. Z.: – Békéscsabán heten váltanak korosztályt. Év közben is volt már előkészítő csoportunk, onnan merítünk egyrészt, másrészt pedig igyekszünk a klub által szervezett nyári úszótanfolyamok során minél több gyereket megnyerni a sportágnak.

Sz. A.: – Ákos kollégám szinte egész nyáron úszótáborokat vezet, onnan remélünk több gyereket. Szükség is lesz rá, mert Gyulán is hét fiatal vált korosztályt, kerül eggyel följebb. Igaz, a terv egyelőre az, hogy a korcsoportváltók továbbra is velünk edzenek, csak a meccsekre állnak be a gyermek IV. korosztályú csapatunkba, de szükség lesz az újabb baby korosztályos hátországra, ezért intenzíven keressük az utánpótlást. Tavaly ilyenkor már megvolt a létszámunk, most bízunk abban, hogy nyár végére ismét összeáll egy kis csapat.